MEĐUNARODNA ONLINE IZLOŽBA NA TEMU UTOPIJA-DISTOPIJA

Tekst: S. Š. Š./Panopticum

Foto: POUMAR Nova Gradiška

Dom kulture Nova Gradiška osmislio je online izložbu s ciljem da se zbog pandemije korona virusa ne zaustavi realizacija kulturno-umjetničkih sadržaja već da ih realizira u primjerenom obliku kroz jednu širu univerzalnu temu koje su se dotakli mnogi umjetnici tijekom svog profesionalnog djelovanja. Naime, kroz povijest su umjetnici ovisno o vlastitom karakteru, mogućnostima i inspiraciji reagirali na aktualnosti bilježeći ono dobro, loše, ali i potencijalno moguće. Pojedini autori su progovarali o anomalijama u svijetu potencirajući sve strahote i grozote djelovanja, drugi su isticali sve ono lijepo i dobro što bismo mogli izgubiti, a treći su se posvetili bilježenju vlastitih vizija svijeta – utopija i distopija.

Organizatori su odlučili napraviti međunarodni natječaj što je u konačnici rezultiralo daleko širim uvidom u stvaralaštvo umjetnika iz Hrvatske i susjednih zemalja. Na natječaj za međunarodnu online izložbu “Utopija-distopija” javilo se čak 99 autora za sudjelovanje, a za izložbu je među prijavljenima odabrano ukupno 70 autora. Natječaj je rezultirao objedinjavanjem izuzetno raznovrsnih izričaja i tehnika kao i obrađenih podtema tako da u konačnici izložba nudi jedan iznimno zanimljiv i raznolik sadržaj koji nadilazi vrijeme pandemije i koji će biti aktualan i za pet, deset godina, jer su se umjetnici primarno referirali na opće probleme, ali i vrijednosti koje prate čovječanstvo od samih početaka pa do aktualnog vremena. Isto tako, pristigli radovi obuhvaćaju doista različite tehnike uključujući crteže, grafike, slike, fotografije, skulpture, objekte, instalacije i video radove.

Izložba je koncipirana tako da počinje s umjetnicima koji su u svojim radovima problematizirali iskonsko pitanje autora, likovnog djela i pozicije umjetnika, potom slijede autori koji su posegnuli za praiskonskim i mitskim referirajući se na duhovne i karakterne vrijednosti drevnih naroda. Logično, najveći broj autora osvrnuo se upravo na negativne posljedice suvremenog svijeta – od tehnološkog razvitka koji je rezultirao otuđenjem pojedinca pa do zasebnih iskustava i preispitivanja vlastitosti u doba pandemije, no čak i unutar ovog područja nailazimo na niz iznimno kreativnih rješenja u smislu da se radovi doista ne ponavljaju iako se u srži dotiču istog područja. U duhu suvremenog svijeta mnogi autori su se osvrnuli i na negativne posljedice kapitalizma i konzumerističkog društva. Nekolicina umjetnika i umjetnica ponudila je vrlo zanimljive interpretacije suprotstavljanja utopije i distopije unutar jednog rada ili diptiha. Priroda je oduvijek pružala sigurno i inspirativno utočište, pa su tako mnogi slavili njezinu ljepotu ili ukazivali na čovjekovu destrukciju prirode.

Zaključno, autori su iskazali iskrenu brigu, predanost i angažiranost oko problema današnjice djelujući u području svojih umjetničkih vokacija, te su kroz kvalitetne i autentične radove iznjedrili široku paletu preispitivanja temeljne istine našeg postojanja kroz vlastita distopijska i utopijska viđenja.

Izložba se može pogledati na linku: http://poumar-ng.hr/utopija-distopija-grupna-zirirana-online-izlozba/?fbclid=IwAR32ULt8GxE-6AbhKtoYQoDiE563d-0hN5tc4AB7GDpWt-MfoW2DZfIpRok, dok se katalog izložbe može prolistati na: https://issuu.com/mrnjamrnjajic/docs/utopija_distopija_5. Uži izbor vizuala radova može se preuzeti na linku: https://jumboiskon.tportal.hr/download/6832642f-9441-47ec-85d1-ebf4652f0a98

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon