MEĐUNARODNA KONFERENCIJA POVODOM 25 GODINA DAYTONSKOG SPORAZUMA

Tekst: N. J. / B. D.

Foto: DPA

Međunarodna konferencija pod nazivom „Nasljeđe mira – 25 godina Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma“ koju povodom 25. obljetnice Daytonskog sporazuma u utorak, 16. prosinca 2020. organiziraju HAZU i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH staviti će naglasak na činjenicu kako je nužno uvažavati da su Hrvati jedan od triju konstitutivnih naroda u BiH te da je obveza Republike Hrvatske ustrajati na zaštiti položaja i prava Hrvata u BiH. Namjera ove jednodnevne konferencije je obilježiti povijesno postignuće Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma te ponuditi viđenja na ono što je mirovni sporazum značio prije 25 godina i što znači za sadašnjost i za budućnost.

Za prigodu godišnjice obilježavanja Daytonskog sporazuma, te provođenja mirovnog sporazuma iz Daytona koji je potpisan prije 25 godina u Parizu, predsjednik Republike Zoran Milanović i predsjednik vlade RH Andrej Plenković usuglasili su se kako će stavove Republike Hrvatske na spomenutoj Međunarodnoj konferenciji iznijeti predsjednik Vlade Plenković na kojoj će zbog samoizolacije i dijagnosticiranog koronavirusa sudjelovati putem video veze.

Početak konferencije predviđen je u 14 sati, većina sudionika konferencije bit će uključena putem video linka, dok će manji broj biti prisutan u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.  Radni jezik konferencije je engleski, uz osigurani prijevod.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon