MEDITS 2021.

Tekst: Panopticum

Foto: IOR

Kao i prijašnjih godina sredinom mjeseca srpnja 2021. završilo je još jedno MEDITS (Mediterranean International Bottom Trawl Surveys)  istraživanje. Tijekom 26 dana znanstvenici sa Instituta za oceanografiju i ribarstvo (IOR) iz Splita su brodom BIOS DVA na 80 lokacija duž Jadranskog mora uzorkovali pridnena naselja gospodarski važnih vrsta organizama pridnenom povlačnom mrežom (koćom).

ŠTO JE MEDITS?

Podsjetimo, MEDITS je međunarodna ribarstveno-biološka ekspedicija utemeljena 1993. godine na inicijativu Europske Komisije s ciljem utvrđivanja stanja i kvantitativno-kvalitativnih promjena te zaštite pridnenih (koćarskih) naselja sjeverozapadnog Mediterana i čitavog Jadranskoga mora. Ovo istraživanje je sastavni dio Nacionalnog Plana prikupljanja podataka u ribarstvu Republike Hrvatske kojeg provodi Ministarstvo poljoprivrede – Uprava za ribarstvo u suradnji sa Institutom za oceanografiju i ribarstvo u Splitu. Sve zemlje sudionice dogovorile su i prihvatile standardni MEDITS protokol kojim su regulirani i standardizirani svi tehnički i biološki aspekti ovog istraživanja.

ZADACI PROGRAMA

Osnovni zadaci programa “Mediterranean International Bottom Trawl Surveys” su:

  • opisati postojeća stanja pridnenih bio-zaliha (resursa) na temelju podataka o distribuciji i demografskoj strukturi pojedinih gospodarski važnih vrsta,
  •  prikupiti odgovarajuće podatke u cilju izrade modela dinamike gospodarskih vrsta, prvenstveno koeficijenta ukupne smrtnosti i novačenja, u odnosu na ribolovni intenzitet.

Za ovaj program dogovorom je odabrano trideset ciljanih vrsta (“target species”) riba, rakova i glavonožaca uključujući i sve hrskavične ribe. Vrste su odabrane na temelju njihovog gospodarskog i ekološkog značaja, ali isto tako i s obzirom na njihovu osjetljivost te potencijalni značaj kao bio-indikatora.

NASUMIČNI IZBOR LOKACIJA ISTRAŽIVANJA

Lokacije, odnosno postaje za MEDITS istraživanja odabrane su nasumičnim izborom za svaki dubinski stratum te se uzorkuju istim ribolovnim alatom, dubinskom povlačnom mrežom (koćom) specijalno konstruiranom za ovu svrhu koju u lovnom pogledu karakterizira visoki vertikalni otvor ili “usta” mreže, znatno viši od dubinskih mreža (koća) koje se koriste u gospodarskom ribolovu.

Također, u sklopu istraživanja su se prikupkljali i hidrografski podaci poput temperature i saliniteta mora, te su se planktonskom mrežom uzorkovali planktonski organizmi. U nastavku teksta donosimo fotogaleriju u produkciji IOR-a s ovogodišnjeg 26-dnevnog istraživanja MEDITS 2021.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon