MEDITERAN ZA STOLOM – SIMPOZIJ ANATOMIJA OTOKA 2023.

Tekst: Panopticum

Foto: Meneghello Palmižana

Udruga Anatomija otoka – centar za istraživanje i razvoj organizira od 28. do 30. rujna 2023. godine u Jelsi na otoku Hvaru 11. simpozij Anatomija otoka. Tema ovogodišnjeg simpozija nosi naslov ”Otok za stolom: mediteranska prehrana između globalnih procesa i otočnih znanja”, a uz Odjel za etnologiju i antropologiju kao su-organizatori sudjeluju Institut za etnologiju i folkloristiku, Institut za migracije i narodnosti, udruga Anatomija otoka, te lokalni partneri s otoka Hvara. Službeni jezici simpozija su hrvatski i engleski. Organizator skupa osigurat će simultano prevođenje.

Naime nakon pet godina okupljanja na Visu i još pet na Lastovu ovogodišnji simpozij Anatomija otoka održati će se na otoku Hvaru. Organizator inspiriran zemljom kao materijalnim i simboličkim otočnim resursom, odlučio se na organizaciju simpozija na otoku Hvaru s lokacijom u Starogradskom polju, najstarijim sačuvanim primjerom parcelacije prostora na istočnojadranskoj obali, koje je i danas u upotrebi kao zaštićeni kulturni krajolik upisan 2008. na UNESCO-ov Popis svjetske baštine. Ovaj kulturni krajolik, svojevrsni „trbuh otoka“ idejno je polazište ovogodišnjeg simpozija na kojem će se propitati otočni resursi kroz koncept mediteranske prehrane, shvaćene u njezinu najširem značenju.

Podsjetimo, zbog malih obradivih površina i oskudice resursa, otočna gospodarstva su ekonomije malih razmjera temeljene na „mješovitom“ ekonomskom modelu otočnog domaćinstva i diverzifikaciji gospodarskih aktivnosti.

 

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon