MEDIJSKO ŠAMARANJE HRVATSKOG PREDSJEDANJA EUROPSKOM UNIJOM

Tekst: Panopticum/European Views

Foto: MVEP

Pojedini EU mediji kritički su se osvrnuli na dosadašnje hrvatsko predsjedanje Europskom unijom. U svojim analizama opisuju ga katastrofalnim te usput navode da se u Hrvatskoj mogu primijetiti autokratske tendencije koje su vidljive na javnoj televiziji uz već uočene progone novinara. Centralna figura medijskih kritika na račun Hrvatske je premijer Andrej Plenković koji je na početku pandemije korone predlagao razvlašćivanje hrvatskog parlamenta na način da iskazuje afinitet za autokratsko vladanje, dok se istovremeno Bruxellesu zamjera što nije bilo reakcije na Plenkovićeve sporne poteze.

Osim toga, među najveće promašaje Hrvatske navodi se šutnja na djelovanje mađarskog premijera Viktora Orbana koji je pandemiju iskoristio za ukidanje demokracije u Mađarskoj. Nadalje, u istom kontekstu proziva se hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman koji se proslavio izjavom da je sve to unutarnje pitanje Mađarske te da se vladavina zakona procjenjuje pojedinačno za svaku članicu EU.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon