MASLINE IZ LUNA NA POŠTANSKIM MARKAMA

Lunjske masline dobile svoju poštansku marku

Tekst: M. Šamanić

Foto: www.epostshop.hr

Hrvatska pošta pustila je 10. srpnja 2017.godine u optjecaj prigodnu poštansku marku »Drveće Mediterana – lunske masline«. Autorica poštanske marke s motivom lunskih maslina je Nataša Odak, dizajnerica iz Zagreba. Naklada poštanske marke nominalne vrijednosti 5,80 kuna iznosi 150 tisuća primjeraka, a izdana je na poštanskom arku od 16 maraka.

Na samome kraju otoka Paga, protežu se znameniti samonikli lunski maslinici. Na površini od oko 1300 hektara raste otprilike 80 tisuća autohtonih stabala, a oko mjesta Lun, dvadesetak kilometara od grada Novalje, prostire se 60 hektara osobito slikovitih maslinika s 1500 stabala divljih maslina Olea oleaster linea, cijepljenih s pitomom maslinom oblicom. Lun i njegovi maslinici na krajnjemu sjevernom dijelu produženoga kraka otoka Paga već su poznati u globalnim razmjerima kao poseban fenomen Mediterana. Slični rezervati divljih maslina postoje još samo na dva mjesta: u Izraelu i u Grčkoj. Lun, međutim, ima primat po koncentraciji stabala u ozračju netaknute prirode, ali i po njihovoj starosti. Većina maslina ima nekoliko stoljeća, više stotina stabala starije je od tisuću godina, a najstarija među njima ima 1700 godina.

Zbog autohtonih maslina i načina prerade sva su lunska ulja bogata prirodnim antioksidansima i u kategoriji su ekstradjevičanskih. Projekt »Vrtovi lunjskih maslina«, najvećim dijelom financiran iz fondova Europske unije, omogućio im je još atraktivniji pristup. Kroz djelomično neprohodan maslinik uređene su šetnice, za obilaske prometuju i električna vozila, a sagrađen je i slikovit amfiteatar za kulturne događaje.

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon