MARLESS – ZNANSTVENI PROJEKT ZA PRIKUPLJANJE PLUTAJUĆEG OTPADA NA JADRANU PUTEM MOBILNE MREŽE

Tekst: R. F.

Foto: Seapower

„MARine Litter cross-border awarenESS and innovation actions” (MARLESS) je ime projekta koji će se baviti problemom otpada u Jadranskom moru s različitih aspekata. Navedenim projektom obuhvaćeno je praćenje količine otpada u moru, zatim podizanje svijesti građana o tom problemu, pilot aktivnosti kojima je svrha testirati eksperimentalne procese uklanjanja otpada iz mora, kao i prekogranično upravljanje. Potonje bi, naime, smanjilo količinu otpada koji u sve večim količinama dospijeva u Jadransko more.

Vrijeme izvedbe strateškog projekta je od 1. lipnja 2020. do 31. prosinca 2022. godine. Projekt MARLESS provodi se u okviru INTERREG programa prekogranične suradnje Italija – Hrvatska u razdoblju od 2014. do 2020. godine.

Projekt MARLESS je vrijedan 4.244.726 eura, a u njemu sudjeluje 13 partnera s područja južnog i sjevernog Jadrana. Glavni partner je Regional Agency For Environmental Protection and Prevention of Veneto. U projektu surađuju regije Veneto, Friuli Venezia Giulia, Apulia i Emilia-Romagna, zatim Sveučilište u Bologni te nevladina organizacija Cetacea Foundation s talijanske strane.
Hrvatski tim čine Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, Centar za istraživanje mora Instituta Ruđer Bošković, Sveučilište u Dubrovniku, Regionalna razvojna agencija Dubrovačko-neretvanske županije, Istarska regionalna energetska agencija i Istarska županija.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon