MANIPULACIJE MAINSTREAM MEDIJA PRIJE I POSLIJE IZBORA ZA MJESNE ODBORE U RIJECI

Tekst: Panopticum

Foto: PGS

Tek prohujali zbori za mjesne odbore, održani u Rijeci u nedjelju, 12. ožujka 2023. godine, za koje je i sam hrvatski premijer Andrej Plenković ustvrdio koliko su važni jer će njihovi rezulatiti po njegovim riječima biti glavni pokazatelj trenda za predstojeće parlamentarne izbore. O tome je istoga dana bilo riječi i u centralnom dnevniku javne televizije koji je riječi premijera Plenkovića također prenio u prilogu o tome. U tom rijetko viđenom PR-u na HRT-u hvali se velika pobjeda HDZ-a i konstatira da je SDP u Rijeci poražen.

Međutim, taj prilog na HRT-u kao i svi napisi u regionalnim medijima i portalima iznose poluistine i manipuliraju stvarnim podacima. Naime, upravo su nestranačke i nezavisne opcije obilježile ove izbore u Rijeci postavši s 26 osvojenih mjesta u odborima treća najuspješnija opcija na ovim izborima. Gotovo u svim odborima u kojima su se pojavili osvojili su apsolutnu ili relativnu većinu i to u MO Mlaka, zatim Centar-Sušak, Kozala, Podvežica, Sv. Kuzam, Škurinjska Draga te Vojak.

Što građani misle o postojećim političkim opcijama najbolje ilustrira činjenica da je, primjerice u MO „Centar-Sušak“, izlaznost bila dvostruko veća u odnosu na onu prije pet godina ili npr. u MO „Kozala“ gdje je također pobijedu odnijela nezavisna lista i gdje su se pred izbornim mjestima formirale kolone glasača kako bi izrazili svoje pravo glasa. Na taj način u 12 mjesnih odbora Grada Rijeke ubuduće će sjediti predstavnici 13 nezavisnih lista koji su uspjeli osvojiti mandate.

Sve to govori, ali i upućuje na to da su građani Rijeke željni promjena, kako politike tako i lica političara koji stranke predstavljaju u javnosti. Treba svakako istaći kako su se prije izbora glavni hrvatski mediji svim silama upregli opstruirati nazočnost nezavisnih. Tako, primjerice, i lokalni riječki dnevni Novi List prije izbora daje medijski prostor isključivo političkim strankama koje su same po sebi u odnosu na nezavisne u privilegiranom položaju, kako samim izbornim zakonom, tako i stranačkom bazom. Na jednak način nakon izbora glavni mediji u Hrvatskoj marginaliziraju uspjehe nezavisnih, nigdje ne spomenuvši njihove pobjede i činjenicu da su postali treća politička snaga u Rijeci, ostavivši iza sebe stranke poput PGS, Možemo, Akciju mladih, Most, Centar i ostale iz gradskog vijeća Rijeke.

Iz svega bi se moglo zaključiti kako vodeće stranke u Rijeci očito nisu uspjele u medijskom opstruiranju nezavisno mislećih. Dakle, ipak se nešto mijenja na političkoj karti glavnog grada Hrvatskog primorja samo građanima treba ponuditi promjene uz čist obraz i iskrene poruke.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon