MALETIĆ NA KORAK DO REVIZORSKOG SUDA EU

Tekst: D. S.

Foto: HINA

Pred Odborom za proračunski nadzor u ponedjeljak, 8. travnja 2019. godine su saslušani kandidati Rumunjske i Hrvatske za Revizorski sud EU-a. Rumunjska vlada je nominirala svoga potpredsjednika  Viorela Stefana, a Hrvatska zastupnicu u EU parlamentu Ivanu Maletić. Za razliku od rumunjskog kandidata koji nije dobio potporu odbora, Ivana Malatić kao hrvatska kandidatkinja za članicu Revizorskog suda EU-a uspješno je prošla saslušanje i dobila potporu Odbora za proračunski nadzor.
O oboje kandidata izjasnit će se i svi zastupnici Europskog parlamenta na plenarnoj sjednici sljedeći tjedan u Strasbourgu. Europski parlament daje mišljenje o kandidatima, a konačnu odluku donosi Vijeće koje nema obvezu slijediti mišljenje Europskog parlamenta, ali je u svakom slučaju dobro imati i njegovu potporu. Iako je mišljenje Europskog parlamenta neobvezujuće, Ivana Maletić se pred Odborom obvezala da će odustati od kandidature ako ne bi dobila potporu Europskog parlamenta.
Revizorski sud je posebna kontrolna institucija Europske unije, koji djeluje kao vanjski revizor Europske unije otkad je počeo s radom u listopadu 1977. godine. Sjedište mu je u Luxembourgu, a od 1993. stupanjem na snagu Ugovora iz Maastrichta dobija status institucije EU-a. Svaka zemlja članica ima po jednog člana Revizorskog suda, a mandat im traje šest godina.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon