MALA ZEMLJA ZA VELIKU ADMINISTRACIJU

Tekst: Panopticum/HRT

Foto: www.aktualno.hr

Čini se da je Hrvatska mala zemlja za veliku administraciju. Naime, kad se na tako maloj površini poput naše zemlje stisne 428 općina, 127 gradova, 21 županija s gradom Zagrebom, drukčiji je zaključak teško izvesti. Otprilike jednako velika i znatno bogatija Danska ima samo pet regija i 98 općina.

Hrvatske građane u svim jedinicama lokalne uprave predstavlja 8.354 vijećnika. Naime, Hrvatska uz već pobrojane općine, županije i gradove ima 576 načelnika, gradonačelnika i župana sa 745 zamjenika, odnosno ukupno 1.321 lokalnog dužnosnika. Ustrojem lokalne razine vlasti rijetki su zadovoljni. Traže se promjene, ponajprije da sve općine, gradovi i županije u Hrvatskoj ne budu sami sebi svrha nego da napokon počnu raditi u korist građana.

Primjerice, Ružić je mala općina s oko 1.500 stanovnika u šibenskom zaleđu. Na plaće troje zaposlenih troše petinu izvornog prihoda koji iznosi oko 2,6 milijuna kuna. Načelnik je volonter i ne prima naknadu, ali zamjenik profesionalac stoji mjesečno 7.500 kuna bruto.

Ivan Koprić, profesor s Pravnog fakulteta u Zagrebu smatra da je Hrvatskoj reforma potrebna, ali ne nužno radikalnim ukidanjem općina, nego njihovom funkcionalnom transformacijom i povezivanjem. Predlaže da veći gradski centri logistički vode komunalne poslove i zajedničke službe, čime bi se smanjili troškovi za građane. Međutim, prije toga, zaključuje Koprić, potrebno je reformirati sustav županija koje su premale i preslabe za velike projekte.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon