MALA KNJIGA ARHITEKTURE ZVONKA PAĐANA U IZDANJU MATICE HRVATSKE

Tekst: mr. sc. Jasna Matekalo Draganović

Foto: Matica Hrvatska

Nedavno je izišla knjiga Zvonka Pađana pod naslovom “Mala knjiga arhitekture – Osvit, trajanje i sumrak klasičnog arhitektonskoh izričaja” u izdanju Matice hrvatske. Knjiga bi mogla nositi naslov “O arhitekturi – ukratko” te ako treba napomenuti da, unatoč malom opsegu (98 stranica), ona sadrži obilje podataka koji uz razmišljanja autora daju solidnu sliku o osnovama arhitekture: oblik, konstrukcija, funkcija, zatim definicija što je arhitektura i kako nastaje, te koje joj je mjesto u svijetu.

Posebnost knjige je da se u njoj osjeća autorova fascinacija prirodnim formama i formacijama koje nastaju djelovanjem živih bića. To mi je kao biologu vrlo zanimljivo jer takvo viđenje ukazuje na vjeru u višestruku povezanost čovjeka i prirode. Ne samo da čovjek iz prirode crpi uzore, nego je stvaralaštvo čovjeka rezultat evolucijskog razvoja, ono je “kronologija ljudske evolucije”. Arhitektura je dakle izraz čovjeka koji je i sam dio prirode. Ona nastaje kao viša evolucijska razina te se razvija u skladu drugim ljudskim djelatnostima. Arhitektura je zrcalo svoga vremena, ona je interpretator i kroničar ljudskog života. Rezultat je povijesnog razvoja znanja, potreba i mogućnosti, odraz života u prostoru i vremenu, produkt ljudske mašte i osjećaja. Razvija se unutar prirodnih i društvenih datosti, usko se povezujući s drugim umjetničkim izrazima kao što su slikarstvo i kiparstvo, pri čemu se granice između umjetnosti zamagljuju, nestaju.

Cilj ovog djela povjesničara umjetnosti i teoretičara arhitekture mr. sc. Zvonka Pađana je potaknuti čitatelja na uočavanje pravilnosti i prepoznavanje bitnih elemenata arhitekture. Uz ponuđena, već spomenuta osnovna znanja, definicije i razlike prema “tehničkom” graditeljstvu te upoznavanje svekolikih elemenata koje treba zadovoljiti, ova knjiga otvara mogućnost promišljanja o značenju arhitekture za čovjeka, kao i sagledavanje budućnosti arhitekture. Stavovi i tumačenja autora su poticajni te navode čitatalja da vidi arhitekturu iz drugog kuta. Zbog svega navedenog preporučujem čitanje ove nove knjige Zvonka Pađana, koja će svakako biti zanimljiva stručnjacima, no i onima koji se tek sporadično zanimaju za arhitekturu.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon