MAGISTARSKI RADOVI KARLE ČURČINSKI U GALERIJI ZILIK

Tekst: S. Švec Španjol/Panopticum

Foto: Perceive Art

Samostalna izložba “Čekanje” akademske umjetnice Karle Čurčinski otvara se u četvrtak, 17. rujna 2020. u Galeriji ZILIK u Karlovcu. Izložba ostaje otvorena do 1. listopada 2020. godine.

Na samostalnoj izložbi akademska umjetnica Karla Čurčinski predstavit će se s ukupno 27 radova različitih formata izvedenih u kombiniranoj tehnici, te video animacijom koji su dio recentnog ciklusa pod nazivom “Čekanje”.  U vremenu kada svi jurimo i žurimo i u stalnoj smo utrci s vremenom u periodu čekanja ponekad se jave oni jedinstveni trenuci potpune bistrine i osviještenja pri čemu se suočavamo sami sa sobom, katkad iznova upoznamo sami sebe, a nerijetko se i zbližimo s drugim pojedincima koji čekaju. Upravo taj, naizgled nebitan, period čekanja koji prethodi svemu važnome čini tematsku osnovicu u radu Karle Čurčinski. Ciklus radova predstavlja vizualne bilješke naglašenih stanja, misli i emocija, a tek u manjoj mjeri aktivnosti i događaja. Radovi su najčešće izvedeni u kombiniranoj tehnici pri čemu autorica koristi kolaž, akvarel, ručni vez na platnu, olovku, marker, kredu, drvenu bojicu, ugljen i digitalni crtež. Iznimno zrelim, osviještenim i prepoznatljivim rukopisom Karla Čurčinski oblikuje stanja, misli i emocije koje često izražava putem velikih površina praznine odnosno bjeline papira ili platna. Punašne ljudske figure krajnje disproporcionalnih tijela nisu individue već simboli ljudske prisutnosti…

Da podsjetimo, magistra grafike Karla Čurčinski ove godine je sudjelovala na Malom ZILIK-u te osmislila čak dvije različite radionice za djecu. Na jutarnjoj radionici pod nazivom “Moj svemir” koja je započela čitanjem kratkog ulomka iz knjige Carla Sagana „Pale blue dot“, na kojem je cilj bio potaknuti djecu na razmišljanje i maštanje, mališani su osmislili vlastite svemire koje su potom oslikali s akrilnim bojama na platnene torbe. Na poslijepodnevnoj radionici pod nazivom “Novi dinosaurusi” djeca su svoje interpretacije dinosaurusa izveli u tehnici kolaža na kartonu.

Karla Čurčinski rođena je 1993. godine u Zagrebu. Diplomirala je grafiku 2017. godine u klasi profesora Svjetlana Junakovića na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Dobitnica je dviju Rektorovih nagrada. Do sada je imala dvije samostalne izložbe te je sudjelovala na brojnim skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Članica je HDLU i HULU. Živi i radi u Zagrebu.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon