MAĐARSKI PARLAMENT USVOJIO ZAKON O DEMOGRAFSKOJ OBNOVI

Tekst: M. Š.

Foto: www.hungarytoday.hu

Službena natalitetna politika Republike Hrvatske koja se dosta povodi za demografskim rješenjima susjedne Mađarske od jučer će ponovo imati o čemu raspravljati. Naime, Mađarski parlament usvojio je u ponedjeljak, 1. 4. 2019. novi zakon čija je svrha ohrabriti obitelji da imaju više djece nudeći im beskamatni zajam i porezne poticaje. Na glasanju u ponedjeljak za taj zakon je uz vladajuću stranku Fidesz bila i većina oporbe. Mađarska stopa nataliteta 2016. godine bila je 1,45 djece po bračnom paru.

U skladu s tim mjerama, koje je premijer Viktor Orban najavio u još u veljači 2019., bračni parovi, pod uvjetom da žena ima manje od 40 godina, mogu dobiti beskamatni zajam u iznosu od 10 milijuna forinti, odnosno 31 tisuću eura. Uvjet je i da je barem jedan supružnik zaposlen te da nijedno nije kazneno evidentirano. Također ne smiju imati porezne dugove. Međutim, ako bračni par ne dobije dijete u roku od pet godina morat će retroaktivno platiti kamate. Otplata zajma odgodit će se na tri godine nakon rođenja prvog djeteta. Nakon drugog djeteta trećina zajma bit će oproštena, a cijeli otpisan nakon rođenja trećeg. Dok je najavljivao tu politiku u veljači, Orban je rekao da rješenje za opadajuću stopu nataliteta u Mađarskoj nisu migranti nego da treba uvjeriti ljude da imaju više djece.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon