MAĐARSKI MINISTAR VANJSKIH POSLOVA OTVORIO NOVU ŠKOLU U PETRINJI

Tekst: B. Matijević

Foto: Nikola Cutuk/Pixsell

Mađarski ministar vanjskih poslova i trgovine Peter Szijjarto u ponedjeljak, 12. veljače 2024. je u Petrinji u pratnji ministra znanosti i obrazovanja Radovana Fuchsa i veleposlanika RH u Mađarskoj Mladena Andrlića službeno otvorio novu osnovnu školu čiju je izgradnju nakon razornog potresa s 21 milijuna eura financirala Republika Mađarska.

Nova zgrada Prve osnovne škole Petrinja dovršena je krajem 2023. godine, a učenici su na nastavu u njoj krenuli u siječnju ove godine, s početkom drugog polugodišta. Nova škola prostire se na 5500 kvadratnih metara, ima 20 učionica te ju pohađa 350 đaka.

Nova škola stajat će „kao simbol prijateljstva između Mađarske i Hrvatske”, naglasio je Szijjarto, dodavši kako je Mađarska reagirala i odmah nakon potresa donacijom 50 stambenih kontejnera. Szijjarto je u svom govoru rekao kako Mađarska nije dvojila o pomoći Hrvatskoj te nije mogla dopustiti da „jedna prirodna katastrofa oduzme budućnost, pogotovo ne djece”.

Podsjetimo, Mađarska se nakon razornog potresa odlučila na obnovu škola i crkve. Budimpešta je oko 154 tisuće eura dala za osnovnu školu u Topolovcu, oko 1,93 milijuna eura za novu crkvu u Sisku, a za školu u Petrinji gotovo 21,17 milijuna eura.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon