HRVATSKA I MAĐARSKI DEMOGRAFSKI POPULIZAM

Tekst: B. D.

Foto: www.politico.eu

Mađarski premijer Viktor Orban najavio je nove demografske mjere kojim bi trebale rezultirati većim brojem rođene djece. Preciznije, žene mlađe od 40 godina koje sklope brak mogu dobiti zajam od 36 tisuća eura. Trećina tog kredita oprostila bi im se kada im se rodi drugo dijete, a čitav iznos bi im se otpisao nakon rođenja trećeg djeteta.

Istovremeno, hrvatska ministrica demografije Nada Murganić predstavila je nove demografske mjere u Hrvatskoj po kojima će majke tek od 2020. godine primati punu plaću 12 mjeseci, dok će očevi dobiti vrlo skromnih 10 dana plaćenog dopusta. Ministrica je najavila i gradnju novih, ali i obnovu postojećih vrtića. Za razliku od ministrice Murganić, demograf Stjepan Šterc pun je hvale  za demografske mjere Vikrota Orbana. Tvrdi da je mađarska vlada u potpunosti svjesna razmjera demografskih problema te oni, za razliku od Hrvatske, ne čekaju pravi ekonomski trenutak u kojem bi krenuli u obnovu stanovništva.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon