MAĐARSKA UBRZAVA PROCES IZGRADNJE NUKLEARNE CENTRALE PAKS II

Tekst: Panopticum

Foto: Rosatom

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto uspio je dogovoriti tijekom energetskog sastanka na vrhu u okviru Međunarodnog ekonomskog foruma koji se održao u Sankt Petersburgu sa Rosatom, ruskom državnom kompanijom za gradnju nuklearki, da se od jeseni 2021. ubrzaju radovi na novoj mađarskoj nuklearnoj elektrani u blizini mjesta Paks. Naime, na postojeća četiri bloka snage 2.000 MW, dodati će se još dva bloka snage 2.400 MW.

Podsjetimo, postojeća nuklearka Paks izgrađena na bazi ruske tehnologije sudjeluje s 50 posto u mađarskoj proizvodnji električne energije i osigurava trećinu nacionalne potrošnje struje. Nuklearka Paks je u vlasništvu države energetske kompanije MVM, kao što će biti slučaj i sa novom Paks II.

U studenom 2020. godine, mađarska Regulatorna uprava za energetiku i komunalne usluge odobrila je gradnju nuklearne centrale Paks II, međutim mađarska Uprava za atomsku energiju mora još izdati građevinsku dozvolu, kako bi gradnja mogla krenuti. Povodom toga Mađarska je tijekom ove godine odlučila da će 2025., pet godina ranije nego što je planirala, zatvoriti svoju posljednju termoelektranu na ugalj.

Osim toga, Mađarska vlada već pregovara sa susjednim zemljama o prodaji viškova električne energije nakon što nuklearna elektrana Paks II počne s radom, a što se očekuje za desetak godina. Investicija u Paks II procjenjuje se na 12,5 milijardi eura, od čega 10 milijardi eura predstavlja kredit odobren od Rusije.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon