MAĐARSKA I HRVATSKA UOČI TURISTIČKE SEZONE POTPISALE COVID-19 PROTOKOL

Tekst: B. D.

Foto: MVEP

U susret ljetnoj turističkoj sezoni i nakon što je Vlada Mađarske izmijenjenom odlukom 1. svibnja 2021. omogućila priznavanje negativnih PCR testova obavljenih u Republici Hrvatskoj za putovanje u Mađarsku, u srijedu, 5. svibnja 2021. su Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske i Ministarstvo vanjskih poslova i trgovine Mađarske razmjenom diplomatskih nota potvrdili uzajamno priznavanje i prihvaćanje potvrda o cijepljenju protiv COVID-19.

Potvrde o cijepljenju izdane od nadležnih tijela Republike Hrvatske, odnosno nadležnih tijela Mađarske, uzajamno se priznaju i prihvaćaju neovisno o tome koje je cjepivo korišteno. Građani Republike Hrvatske ili Mađarske uz te potvrde moći će ući u drugu državu bez ograničenja obvezne samoizolacije, odnosno karantene ili uz predočenje negativnog testa, te će u drugoj državi uživati ista prava, izuzeća i pristup uslugama koje druga država priznaje svojim građanima koji posjeduju nacionalnu potvrdu o cijepljenju, u skladu s primjenjivim nacionalnim propisima.

Svi tehnički detalji u vezi potpisanog protokola biti će dostupni na internetskim stranicama konzularne službe obiju zemalja. Prema dostupnoj izjavi mađarskog ministra Pétera Szijjárta, osim sa Hrvatskom, Mađarska je pokrenula istovjetne pregovore i sa drugim susjednim zemljama kako bi mađarski državljani koji su već cijepljeni mogli slobodno putovati.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon