MAĐARSKA I HRVATSKA POTPISALE PROGRAM KULTURNE SURADNJE

Tekst: Panopticum

Foto: MK

U Zagrebu su u ponedjeljak, 9. prosinca 2019. godine ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek i ministar ljudskih resursa Miklós Kásler potpisali Program kulturne suradnje između Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Ministarstva ljudskih resursa Mađarske za godine 2019. – 2022.

Suradnja između Hrvatske i Mađarske u području kulture i umjetnosti intenzivna je i odvija se već dugi niz godina kroz zajedničke projekte kulturnih institucija dviju zemalja. Novim Programom suradnje stvorit će se formalni okvir za osnaženje i pojačanu dinamiku razmjene u područjima kazališta, glazbe i plesa, audiovizualnih djelatnosti, vizualnih umjetnosti te fotografije, dizajna, arhitekture i novih medija, kulturne baštine i drugih djelatnosti.

Kao dio posebno osmišljenog kulturnog programa tijekom predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem EU izdvajaju se dvije izuzetne izložbe hrvatske umjetnosti i kulturne baštine koje će se predstaviti u Budimpešti u ožujku, odnosno travnju 2020. Riječ je o sveobuhvatnoj izložbi velikana hrvatske moderne Miroslava Kraljevića i njegovih sljedbenika u izložbenom prostoru Várkert Bázara te izložbi „Hrvatska – Mađarska: 800 godina zajedničke kulturne baštine“ koja će povezati Zagreb i Budimpeštu, a predstavit će se prvo u Mađarskom nacionalnom muzeju u Budimpešti (Magyar Nemzeti Múzeum), a zatim u Galeriji Klovićevi dvori u Zagrebu. Obje izložbe organiziraju se i pripremaju uz snažnu podršku Ministarstva kulture i Ministarstva ljudskih resursa te će obilježiti kulturne odnose između Hrvatske i Mađarske u prvoj polovici 2020. godine.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...