MACRON OMEKŠAO STAVOVE O SJEVERNOJ MAKEDONIJI I ALBANIJI

Tekst: B. Dobrijević

Foto: ABC News

Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je u subotu, 15. veljače 2020. na sigurnosnoj konferenciji u Muenchenu da će ipak podržati otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom o pristupanju EU-u, ako Europska komisija u ožujku pozitivno ocijeni napredak tih država.

Da podsjetimo, Francuska je prošle godine blokirala početak pregovora s te dvije balkanske države tražeći se da prije toga promijeni metodologija pregovora i da Skopje i Tirana učine više u borbi protiv korupcije. Pariz je u listopadu 2019. godine blokirao otvaranje pregovora sa Skopljem i Tiranom. Sjeverna Makedonija je kandidatkinja za članstvo od 2005. i da bi uklonila blokadu Grčke čak je promijenila naziv države. Hrvatska, koja u prvoj polovini 2020. predsjeda EU-om, organizira u svibnju u Zagrebu tzv. samit “EU-zapadni Balkan” na kojem bi zemlje jugoistočne Europe trebale dobiti jasnu perspektivu članstva u Uniji.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon