LUSTRACIJA PO MILORADU

Tekst: Bože Vukušić
Foto: HRT/B. V.

„Novosti“ Milorada Pupovca od 8. listopada 2020. godine objavile su partijski dosje Željka Sačića, aktualnog saborskog zastupnika. „Simboličan povod“ tom pokušaju Sačićeve kompromitacije, kako to objašnjava sam autor članka, jest njegov zahtjev na „saborskom Odboru za veterane za zabranom petokrake u javnom prostoru“. Drugim riječima, prema Pupovčevom glasilu, Sačić je problematičan jer nije dosljedan – izdao je partiju i drugare.

MILICAJAC SAČIĆ

Inače, o Sačiću možemo pročitati na Wikipediji, pored detalja o njegovoj milicijsko-partijskoj karijeri, i slijedeće:
„Sudionik je Domovinskog rata od 5. veljače 1991., kada je imenovan pomoćnikom zapovjednika Antiterorističke jedinice ‘Sljeme’, a od polovice 1991. i Antiterorističke jedinice ‘Lučko’, otkada je i u ulozi zamjenika zapovjednika specijalne policije. U toj ulozi, odnosno kao načelnik Sektora specijalne policije MUP-a, sudjelovao je u svim obrambeno-oslobodilačkim akcijama do okončanja Domovinskog rata“.
S druge strane, Milorad Popovac nije zanijekao svoja mladenačka uvjerenja i ostao je ideološki dosljedan do današnjega dana – od 1982. kad se preko „Centra za idejno-teorijski rad ‘Vladimir Bakarić’ CK SKH“ zaposlio na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

PRATIO DJELOVANJE GLASA KONCILA

O tome što mu je glavni posao bio na početku radnoga vijeka pisao je nekadašnji pomoćnik ministra znanosti Jure Zovko:
„Njegov primarni partijski zadatak je bilo u sklopu sociolingvistike proučavati fenomene klerofašističkog jezika s posebnim osvrtom na djelovanje ‘Glasa koncila’. Prvi Pupovčevi radovi glasili su „Lingvistika i marksizam“, u izdanju „Centra CK SKH za idejno-teorijski rad ‘Vladimir Bakarić'”, te „Komunikacijske i jezične karakteristike članova SKJ u Zagrebu u usporedbi s istim karakteristikama nečlanova“ u „Lingvističkom časopisu“ Filozofskog fakulteta.”

Krajem 80-tih Pupovac je sa Žarkom Puhovskim sudjelovao u pokušaju spašavanja Jugoslavije, a kad nije uspio – optužio je hrvatsku državu da “pokrštava srpsku djecu”, pa potom da je pokrenula VRO “Oluju” kako bi počinila etničko čišćenje Srba.

POMIRBA SINOVA HRVATSKIH PARTIZANA I ČETNIKA

Taj i takav Milorad Pupovac i dan-danas ne samo da podučava hrvatske studente o „jeziku i društvu“ nego je i predstojnik Katedre za primijenjenu lingvistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.
Posve je očigledno da Milorad Pupovac, kao vrlo uspješan etno-polit-biznismen (trgovac), ima ambiciju nametnuti svoj model lustracije u samostalnoj i neovisnoj hrvatskoj državi kao pomirbu sinova hrvatskih partizana/komunista i četnika (umjesto od Brune Bušića i Franje Tuđmana proklamirane pomirbe sinova hrvatskih partizana/komunista i ustaša).

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon