LS VOJVODINE: SRBIJA IZGUBILA PUNOPRAVNO ČLANSTVO U ENQA

Tekst: LSV

Foto: www.agroservis.rs

Savjet za nauku i tehnološki razvoj Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) izražava zabrinutost budući je Srbija izgubila punopravno članstvo u Europskoj asocijaciji za osiguranje kvalitete u visokom obrazovanju (ENQA) i najoštrije osuđuje sve nadležene institucije koje su dozvolile da se ovako nešto dogodi. Obrazovanje je jedan od osnovnih stupova uređenih društava sposobnih da napreduju, a reakcija Europske asocijacije za osiguranje kvaliteta u visokom obrazovanju je posljednje upozorenje Srbiji da se ne nalazi na putu da takvo društvo i postane. Prethodna Komisija za akreditaciju i provjeru kvalitete izgubila je status punopravnog člana ENQA u veljači 2018. godine i za pune dvije godine država nije uspjela da ispuni zahtjeve za punopravno članstvo u ovoj asocijaciji. U međuvremenu, Srbiju su nastavile potresati afere kupljenih diploma i plagiranih doktorata na koje dugo nije bilo nikakve reakcije nadležnih institucija. Nedavna reakcija Beogradskog sveučilišta na plagijat doktorata Siniše Malog predstavlja ohrabrenje da znanstvena zajednica ima snage da se sa ovim fenomenima nosi. Međutim, činjenica da se Siniša Mali i dalje nalazi u Vladi Republike Srbije jasno pokazuje da za takvu borbu ne postoji podrška državne politike.

Savjet za nauku i tehnološki razvoj LSV zahtjeva da Ministarstvo prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja dostavi javnosti detaljno obrazloženje zbog čega država Srbija nije u mogućnosti da u višegodišnjim rokovima ispuni europske standarde po pitanju visokog obrazovanja, kao i da po hitnom postupku ispuni tražene mjere jer one nisu tu da bi kao država bili članovi asocijacija već da bi građanima bilo omogućeno obrazovanje po najvišim standardima.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon