LOVRINOVIĆ: PLENKOVIĆEV RAST GOSPODARSTVA JE SAMO NA PAPIRU

Tekst: I. Lovrinović

Foto: E. Che

Danas, 27. kolovoza 2021.  Vlada je slavodobitno objavila da je BDP u drugom kvartalu 2021. godine porastao 16,1 posto u odnosu na isto razdoblje 2020.g. Kažu da je to rekordan rast BDP-a u proteklih 25 godina. Oni koji nisu ekonomisti ovakav podatak bi „popili“ i pomislili da Vlada radi izvrstan posao. Istina je drugačija. U drugom kvartalu 2020. godine Hrvatska je imala najveći pad BDP-a u odnosu na isto razdoblje 2019. godine od čak 15,5 posto i to je bio najveći kvartalni pad BDP-a u proteklih 25 godina.

KRATKA ANALAZA

Kratka analiza daje drugačiju sliku. Pretpostavimo da je BDP u drugom kvartalu 2019. godine iznosio 400 mlrd kuna ili je vrlo blizu. U drugom kvartalu 2020. godine pao je 15,5 posto, odnosno za 62 mlrd kuna i iznosio je 338 mlrd kuna. Nadalje, u drugom kvartalu 2021. godine je porastao 16,1 posto, odnosno za 54 mlrd kuna i dostigao iznos od 392 mlrd kuna. Prema tome, usprkos višoj stopi rasta BDP-a u drugom kvartalu ove godine u odnosu na 2020. godine razina BDP-a je još uvijek manja za osam milijardi kuna, ili 2 postotna boda u odnosu na isti kvartal u 2019. godini. Drugačije rečeno – viša stopa rasta BDP-a u 2021. godini nije bila dovoljna da nadoknadi neviđeni pad BDP-a u 2020. godini u istim kvartalima. E, o tome nema niti riječi u izvještaju Vlade jer bi time priznala da vodi lošu ekonomsku politiku.

DOSTOJANSTVENO LAGANJE

Vlada manipulira statistikom i na drugim područjima – od kretanja stope inflacije, broja umrlih pa do bruto domaćega proizvoda. Zaboravljaju da ljudi ne žive od lijepo umotanih manipulacija i da se optimizam ne može graditi na lažima. Stvaranje ljepše slike od one koja stvarno jest prirođena je samo onima koji su svoj stil i ponašanje doveli do najviše razine – da dostojanstveno lažu.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon