LOŠ REZULTAT HDZ NA EU IZBORIMA PORUKA JE ZA KGK

Tekst: B. Dobrijević

Foto: HINA

Prema neslužbenim podacima Državnog izbornog povjerenstva (DIP) u ponedjeljak ujutro, 27. svibnja 2019.,  HDZ je osvojio 22,72 posto, SDP 18,71 posto, Suverenisti 8,52 posto, Mislav Kolakušić 7,89 posto, Živi zid 5,66 posto, a Amsterdamska koalicija 5,20 posto glasova. DIP je do sada obradio 99,97 posto biračkih mjesta.

Dakle, prema gore navedenim rezultatima izbora Hrvatsku će u EU parlamentu predstavljati po četiri zastupnika iz HDZ-a i SDP-a te po jedan zastupnik s liste Hrvatskih suverenista, Mislava Kolakušića, Živog zida i Amsterdamske koalicije.

Prema statističkim podacima sa svih dosasašnjih izbora provedenih u RH to je najlošiji rezultat HDZ-a na nekim od održanih izbora, a posebno na okolnost kako su njihova očekivanja bila bazirana na šest zastupnika. Obzirom na predstojeće predsjedničke izbore koji su, zasad, obavijeni tajnom mogućih kandidatura, glavno pitanje koje se otvara za trenutnu predsjednicu RH, Kolindu Grabar Kitarović biti će – treba li joj podrška gubitničke stranke koja je, više nego očito, u silaznoj putanji, a prema raspoloženju birača i općem stanju u društvu taj trend će se sasvim sigurno i nastaviti. Osim toga, preispitivanje svoga rada i djelovanja u Uredu predsjednice mogli bi doživjeti i neki od njenih savjetnika naslonjeni na gubitničku garnituru iz HDZ-a.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon