LONELY PLANET O HRVATSKOJ

Jedan od najpoznatijih turističkih vodiča na svijetu – Lonely Planet, objavio je svoju listu vodećih europskih destinacija koje svakako treba posjetiti ovoga ljeta. Među deset vodećih destinacija uvrstio je i sjevernu Dalmaciju, navodeći da ona obuhvaća sve kulturne značajke Jadrana, a usto ima zapanjujuće netaknutu prirodu kakve gotovo da nema drugdje u Europi. Lonely Planet opisuje sjevernu Dalmaciju s posebnim naglaskom na impozantni Velebit, kojeg je UNESCO proglasio rezervatom biosfere te se na njemu provodi Europska ‘rewilding’ inicijativa, što ga čini jednim od

Karlobag

Tekst: Panopticum

Foto: www.kulturni-turizam.com

Jedan od najpoznatijih turističkih vodiča na svijetu – Lonely Planet, objavio je svoju listu vodećih europskih destinacija koje svakako treba posjetiti ovoga ljeta. Među deset vodećih destinacija uvrstio je i sjevernu Dalmaciju, navodeći da ona obuhvaća sve kulturne značajke Jadrana, a usto ima zapanjujuće netaknutu prirodu kakve gotovo da nema drugdje u Europi.

Lonely Planet opisuje sjevernu Dalmaciju s posebnim naglaskom na impozantni Velebit, kojeg je UNESCO proglasio rezervatom biosfere te se na njemu provodi Europska ‘rewilding’ inicijativa, što ga čini jednim od najljepših i najnerazvijenijih europskih destinacija, posebice za ljubitelje prirode. Osim s Velebitom, Lonely Planet se usredotočio na hrvatski grad Zadar, za koji također smatra da nije dovoljno turistički i putopisno istražen. Navode kako je Zadar srce sjeverne Dalmacije koji kombinira bogatu kulturnu povijest s radikalnim pogledom u budućnost, a u kombinaciji ogromnih krških planina u okolici, filmskih vodopada i sjajnih plavih voda čini Sjevernu Dalmaciju destinacijom koja se mora posjetiti.

Na vrhu njihove ljestvice našao se grčki poluotok Peloponez, a na njoj su i danski grad Aarhus, francuska pokrajina Dordogne, istočna obala Tenerifa i nizozemski otok Texel.

U nastavku donosimo ostale najbolje europske destinacije 2016. prema izboru Lonely Planeta:

Peloponez, Grčka
Aarhus, Danska
Venecija, Italija
Dordogne, Francuska
Lviv, Ukrajina
Warwickshire, Engleska
Extremadura, Španjolska
Istočna obala Tenerifa, Kanarski otoci
Texel, Nizozemska
Sjeverna Dalmacija, Hrvatska

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon