LOBIRANJE ZA MJESTO RAVNATELJA XIII GIMNAZIJE ILI “PEDAGOŠKO” SAPUNANJE DASKE

Tekst: Panopticum

Foto: HRT

Posljednjih dana novinske stupce puni tzv. obrazovna afera u zagrebačkoj XIII Gimnaziji. Povod za medijski obračun s trenutnim ravnateljem gimnazije u zagrebačkom Sopotu je nedavno okončan natječaj Ministarstva znanosti i obrazovanja za novi četverogodišnji mandat za čelno mjesto te srednjoškolske ustanove.

Analizirajući sam natječaj kao i kvalitetu pojedinih kandidata stiče se dojam da u pozadini medijskih napisa koji se publiciraju na temu trenutnog ravnatelja XIII Gimnazije Želimira Čečure nemaju za utemeljenje objektivno izvještavanje hrvatske javnosti već u sebi sadrže neke druge prikrivene motive planski posložene i pojačane anonimnim prijavama u zadnjoj godini mandata i uoči raspisivanja natječaja.

Naime, kako se neslužbeno može saznati, za buduće radno mjesto ravnatelja XIII Gimnazije u Zagrebu pristiglo je nekoliko kandidatura među kojima i ona Zorane Brodarić, ravnateljice Osnovne škole u Trogiru koja između ostalog u svom CV-u ističe svoje organizacijske sposobnosti na visokoj razini i društvene vještine poput vođenja nadzora u obiteljima s izrečenom mjerom nadzora lokalnog Centra za socijalnu skrb. Tu ne bi bilo ništa sporno da dotična nema prilično snažnu i neskrivenu lobističku infrastrukturu u liku i djelu tajnice kabineta ministra Radovana Fuchsa, poznatije još iz afere s nesvakidašnjim odlaskom demografa Marina Strmote, kojem je iza kulisa, jednako kao i sada prof. Želimiru Čečuri, sapunala dasku.

Ne ulazeći u profesionalno mišljenje struke, kao ni u detaljnu natječajnu dokumentaciju za izbor ravnatelja XIII Gimnazije u Zagrebu mišljenja smo da osoba prikrivena jednosmjernim lobiranjem unutar nadležnog ministarstva koje odlučuje o izboru ravnatelja ne predstavlja vjerodostojan način uspješnog izbora i to posebno na okolnost da ministar Fuchs najvjerojatnije nije detaljno upoznat s činjeničnim stanjem svakog pojedinog kandidata, a o čemu bi trebao odlučivati u srijedu, 3. veljače 2021. godine.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon