LJETNE RADIONICE PRIRODNOG GRADITELJSTVA

Tekst: D. S.

Foto: ZMAG

U organizaciji ZMAG-ove Akademije prirodnog graditeljstva u srpnju će se održati dvije graditeljske radionice otvorene za javnost. Prva u nizu cjelodnevnih radionica prirodnog graditeljstva je radionica “Kuće od slame” – izrada zidova od bala slame koja će se održati u subotu, 11. srpnja 2020., od 9 do 18 sati na Recikliranom imanju u Vukomeriću. Tjedan dana kasnije, 18. srpnja 2020., također od 9 do 18 sati, slijedi radionica “Izrada i ugradnja zemljanih žbuka”. Na graditeljskim radionicama mogu sudjelovati svi zainteresirani, neovisno o predznanju i prethodnom iskustvu.

Polaznici će se na prvoj radionici upoznati s materijalima i dobiti praktičan uvid u tehniku, tehničke detalje i rješenja te naučiti kako ispravno odabrati, pripremiti, obraditi i ugraditi bale slame u zidnu konstrukciju. Na drugoj radionici polaznici će se upoznati s cijelim tehnološkim procesom izrade zemljanih žbuka – od blata do zida te naučiti kako prepoznati, pripremiti, obraditi, napraviti  i ugraditi smjesu zemlje, pijeska i sjeckane slame koja je pogodna za nanošenje temeljnog, prvog i drugog sloja grube glinene žbuke. Sudjelovanje na jednoj radionici stoji 400 kn, odnosno 800 kn za obje radionice a u cijenu je uključen ručak i materijali za radionicu. Voditelj radionice je Matko Šišak, graditelj i edukator, a prijave su moguće putem sljedeće poveznice.

Prirodno graditeljstvo podrazumijeva korištenje lokalnih, prirodnih i recikliranih materijala čija proizvodnja ima nizak ekološki otisak i ne zahtjeva visoki udio industrijske obrade materijala. Najčešći građevinski materijali su slama, drvo, kamen, zemlja, cigla, konoplja, ovčja vuna i trska. Prirodno graditeljstvo brine o energetskoj učinkovitosti koristeći obnovljive izvore energije za funkcioniranje građevina naslanjajući se na bogatu graditeljsku tradiciju i suvremene zelene tehnologije. Zbog niza kvalitativnih prednosti ljudi se sve češće okreću prirodnim rješenjima u stanovanju.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon