LJETNA ŠKOLA KEMIJE – LJETOVANJE ZA 5

Tekst: Dr. sc. Tihomir Marjanac

Foto: ProGEO-Hrvatska

I ove godine je održana Ljetna škola kemije u organizaciji Instituta Ruđer Bošković u Zagrebu (IRB), kojoj je po prvi puta bila domaćin udruga EDUKA (koju vodi kemičarka dr. sc. Renata Kobetić s IRB) u svom novom “hramu” znanosti u Klinča Selu. Tu je u Društvenom domu EDUKA uz pomoć EU fondova i podršku lokalne zajednice opremila edukacijski prostor s informatičkom učionicom, kemijskim laboratorijem i prostorijama za radionice za najmlađe. Prostorije su netom dovršene i privedene funkciji, ali su već sada opremljene priborom i instrumentima za edukacijski rad u širokom rasponu tematika, ali većim dijelom za biologiju i kemiju. Tu se izvodi znanstveno‑popularizacijski program “Znanstvena avantura” u okviru projekta “Sinekološka STEM edukacija u Klinči”, a ove je godine održan i prvi turnus Ljetne škole kemije.

Kad sam prijateljima najavio svoje sudjelovanje u Ljetnoj školi kemije, začulo se pitanje “pa tko bi sad po ljeti uopće htio ići u neku školu?” Pitanje je legitimno, na razini uvriježenog vjerovanja da škola mora biti dosadna, a učenici po definiciji nezainteresirani. Srećom, to je posve pogrešno!

SJEME ZNANJA

Ovogodišnja Ljetna škola kemije je privukla toliko zainteresiranih srednjoškolaca iz cijele Hrvatske da su se zbog nastojanja da se osigura najviša kvaliteta rada u malim skupinama učenika sličnog uzrasta i predznanja, morala organizirati dva turnusa, od kojih je prvi za učenike nižih razreda srednjih škola netom održan u Klinča Selu, a drugi za učenike viših razreda održat će se još ovog ljeta u Rijeci. Reakcije učenika koji su pohađali Ljetnu školu kemije su odreda vrlo pozitivne, a ovih su dana sudionici izrekli i da im je to najljepše provedeno ljetovanje. Pa evo odgovora skepticima; učenici zaista vole raditi ono što ih zanima, i nije im teško ponovo sjesti u učionicu ili laboratorij. Svi koji smo sudjelovali u toj školi osjetili smo se ushićeno, jer je eto, sjeme znanja palo na plodno tlo.

Pa što je Ljetna škola kemije? Škola kemije je program napredne edukacije zainteresiranih nadarenih učenika srednjih škola koji sudjeluju na natjecanjima iz kemije, a održavaju se dvije, ljetna i zimska. Na školama kemije se održava teoretska i praktična nastava; teoretska obuhvaća predavanja o zanimljivim temama koje su proširenje znanja polaznika, i praktični rad u laboratoriju u kojem se usvajaju nova znanja i vještine.

PREDAVANJA I RADIONICE

Škola kemije traje 4 dana, a njen je pokretač i organizator kemičar dr. sc. Tomislav Portada sa zagrebačkog IRB‑a koji vodi i sve laboratorijske vježbe od kojih su neke dio programa  Kemijsko-inženjerskih radionica HDKI-ja. Po tradiciji se Škola održava u Rijeci, ali je ovogodišnja Ljetna, 6. po redu, održana od 26. do 29. srpnja u Klinča Selu. Prvi turnus ovogodišnje Ljetne škole pohađalo je 10 učenika prvog i drugog razreda srednje škole koji su došli iz Pule, Rijeke, Koprivnice, Zagreba, Siska, Osijeka i Vukovara. Na Školi je održano 9 predavanja i niz radionica i laboratorijskih vježbi, a predavači su bili studenti kemije na zagrebačkom PMF‑u, istraživači s IRB‑a i popularizatori znanosti iz udruge ProGEO‑Hrvatska. U sklopu Škole kemije sudionici su posjetili i laboratorij tvrtke KRKA d.o.o., kojoj zahvaljujemo na gostoprimstvu.

Na kraju, valja naglasiti da je sudjelovanje na Ljetnoj školi kemije bilo za učenike posve besplatno! Troškove smještaja i prehrane sudionika na ovoj školi sponzorirala je EDUKA, na čemu joj od srca zahvaljujemo!

Fotografije:

  • Slika 1: Sudionici ovogodišnje Ljetne škole kemije u Klinča Selu s voditeljem dr. sc. Tomislavom Portadom (u sredini) i voditeljicom udruge EDUCA dr. sc. Renatom Kobetić (druga s lijeva)
  • Slika 2: Učenici na ovogodišnjoj Školi kemije promatraju “rast” kemijskog vrta

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon