LJETNA ŠKOLA BIOETIKE I LJUDSKIH PRAVA 2021.

Tekst: L. Poslon

Foto: SSMH

U organizaciji Svjetskog saveza mladih Hrvatska (SSMH), a koje će se ove godine odvijati u Šibeniku u razdoblju od 2. do 8. kolovoza 2021. godine četvrtu godinu zaredom u nacionalnom terminu te u razdoblju od 9. do 15. kolovoza 2021. godine po prvi puta u međunarodnom terminu, trenutno su otvorene prijave za Ljetnu školu bioetike i ljudskih prava.

Središnji cilj projekata jest cjelovita i interdisciplinarna edukacija mladih o aktualnim temama iz područja zaštite ljudskih prava i problematike bioetičkih pitanja poput prava na život, pobačaja, eutanazije i pomognutog samoubojstva, palijativne skrbi, priziva savjesti, kontrole populacije, cijepljenja te istraživanja na embrionalnim stanicama. Navedene teme će priznati stručnjaci predstaviti mladima iz filozofske, pravne i medicinske perspektive. Neki od ovogodišnjih predavača u nacionalnom terminu su prof. dr. sc. Aleksandra Korać Graovac, profesorica na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, zatim doc. dr. sc. Sofia Ana Blažević, docentica na Prirodoslovno – matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, doc. dr. sc. Oliver Vasilj, dr. med., specijalist ginekologije i opstetricije i docent na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Jozo Čizmić, profesor na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Splitu, Matija Štahan, društveni analitičar emisije “Peti dan” na HRT-u i Krešimir Lončar, dr. med., specijalist radioterapije i onkologije.

Također, projektom će se među mladima podići i svijest o važnosti suradnje različitih znanstvenih disciplina bez kojih kvalitetne suvremene rasprave nisu moguće. Osim toga, Ljetna škola izvrsna je prilika za upoznavanje i međusobno druženje, kao i za uživanje u ljepotama hrvatske obale i znamenitostima grada Šibenika.

Ljetna škola bioetike i ljudskih prava jest odgovor SSMH na nedostatak bioetičkih sadržaja u Hrvatskoj te posljedičnu nedovoljnu upoznatost mladih s bioetikom kao interdisciplinarnom strukom. U vremenu kada se bioetički pojmovi u javnom prostoru učestalo koriste bez razumijevanja i interpretiraju na pogrešan način, SSMH želi mladima pružiti cjelovitu i interdisciplinarnu edukaciju, osiguravajući im prostor za razvijanje, formiranje i iznošenje vlastitih stavova. Kroz interaktivna predavanja, radionice i debate mladima će biti omogućeno dublje razumijevanje suvremenih bioetičkih pitanja, kao i promišljanje o temama koje se odnose na zaštitu ljudskih prava, a koje je nužno za razvoj mladih koji će biti sposobni postati nositelji promjene u hrvatskom društvu i graditi ga na način da briga o dobru pojedinca i zajednice uvijek bude prioritet.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon