LITVA: NUSEDA I ŠIMONYTE U DRUGOM KRUGU PREDSJEDNIČKIH IZBORA

Tekst: M. Š.

Foto: AP

U drugi krug predsjedničkih izbora u Litvi, a prema preliminarnim rezultatima, ulaze ekonomista Gitanas Nauseda i bivša ministrica financija Ingrida Šimonyte. Naime, nakon prebrojenih 85 posto glasačkih listića, vodi Nauseda s 31 posto, slijedi Šimonyte s 29 posto, te aktualni premijer Saulius Skvernelis s 21 posto osvojenih glasova, pokazuju podaci na službenoj internet stranici državne izborne komisije u Vilniusu. Tokom glasanja građani su se izjašnjavali i o ustavnom amandmanu kojim bi se stotinama tisuća Litvanaca koji žive u inozemstvu omogućilo da imaju dvojno državljanstvo, navode baltički mediji.

Nakon objave rezultata premijer Skvernelis je izjavio da će 12. srpnja 2019. podnjeti ostavku na svoju funkciju, kao što je ranije i najavio u slučaju poraznih rezultata. Drugi krug predsjedničkih izbora održat će se 26. svibnja 2019. godine.

Nadalje, aktualnoj predsjednici, poznatoj i kao baltička “čelična lady”, Daliji Grybauskaite, ističe drugi petogodišnji mandat i nije se kandidirala zbog ustavnih ograničenja. Prema Ustavu predsjednik Litve ima nadležnost da postavlja suce, državnog odvjetnika i direktora centralne banke. Osim toga, ima mogućnost da iskoristi veto na zakone i oblikuje vanjsku i sigurnosnu politiku uz suradnju s parlamentom.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon