LIKOVNI RUKOPIS ANAMARIJE ĆURKOVIĆ

Tekst: Nikola Šimić Tonin

Foto: L. Hoffmann

Toplo i ljupko naslikane priče. Anamarija slika srcem djevojčice u sebi. Njene slike su priče te djevojčice u njoj. Iz njih isijava nevjerojatna ljubav koja vrije. Zvira je voda ljepote. Boje su joj potoci koji žubore u svakoj ljudskoj duši, žubore žuborima djetinjstva, i bude ga u nama, a istekli su kao suze iz oka sunca, suze radosnice. Čas su zlatne, čas plavetne… Glasnogovore beskrajem, plavetom mora rodnog joj škoja, gdje se u dodiru poljupca nevidljivih usana dotiču nebo i more i ne more jedno drugo već ljubuju ljepotu. I ne postoji boja koja se nije poželjela pojaviti na pozornici njenoga platna i kao na nekoj modnoj, kreativnoj pisti prošetati se, zastati i ostati naslikana i uokvirena u likovnu priču, ostati kao trag u vječnosti na njoj. Anamarijin kreativni biljeg, obilježen njome. Prateći skrivenu dušu likovne priče, slike, ulja na platnu, crteža, grafike… Njen likovni rukopis. Njen prepoznatljivi umjetnički potpis.

PRIRODNI PEJSAŽI

Mnoštvom detalja daje uvjerljivost i živost slikama i likovima. Podsjećaju nas da je svijet koji nas okružuje daleko bogatiji, ispunjeniji i življi nego što nam se to čini. Sve i jedno njeno platno festival je likovne mašte i izuzetne nadarenosti. Jednostavni i prirodni pejzaži metaforički uspijevaju snažno predočiti psihička stanja, osjećaje i težnje. Nevjerojatnim slikarskim darom zahvaća ljepotu prirode i promjene intenziteta svjetlosti. Dohvaća nedohvatljivo.

ZAGRLJAJ MAŠTE

Njena se djela odlikuju detaljima, preciznošću i jasnom kompozicijom. Snovoliki svjetovi. Stiče se dojam da je svijet u njenim slikama neki budući svijet. U snovolikim svjetovima Anamarijine likovnosti nemoguće je ne pronaći sebe, ne biti dio tog svijeta nježnosti i ljubavi, jer Anamarijine slike vas ne samo što pozivaju sebi već vas pozivaju u zagrljaj srca, u zagrljaj mašte, u zagrljaj ljubavi i nježnosti iz kojega Vam se ne da, i sami postajete slika u zagrljaju, zagrljeni slikom, vi ne kupujete tu sliku Vi ste kupljeni ljepotom te slike, ljepotom duše, srca, slikarskoga umijeća Anamarije Ćurković.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon