LAUDA OTVARA ZADAR PREMA EU

Tekst: R. F.

Foto: ZL Zadar / Lauda

Podružnica Ryanaira, zrakoplovna tvrtka Lauda otvorit će operativnu bazu u zračnoj luci Zadrar tijekom ljetne sezone 2020. tako što će u početku poslovanja postaviti tri zrakoplova tipa Airbus A320 i pokrenuti niz novih letova prema EU. Lauda će ukupno iz ZL Zadar održavati letove na tjednoj bazi do 31 grada EU. To uključuje neke zračne rute na kojima je ranije letio Ryanair. Novi red letenja Laude iz zadarske zračne luke uključuju letove prema gradovima Aarhus, Beauvais, Bremen, Cork, Hamburg, Kaunas, Maastricht, zatim prema Rigi, Liverpoolu, Toulouseu, Beču i Wroclawu. Većina Laudinih letova iz Zadra bit će uvedena od početka svibnja 2020. godine.

ZADAR TRAŽENA AVIO-DESTINACIJA

Tri Laudina zrakoplova tipa Airbus A320 su prvobitno bila planirana za stacionar na Palma de Mallorci, međutim, zrakoplovna tvrtka Lauda je navela da se želi usredotočiti na turistički sektor u Hrvatskoj, primjećujući da je HR trenutno vrlo tražena avio-destinacija za ljetne godišnje odmore. Uostalom, Hrvatska posljednjih godina bilježi porast dolazaka putnika gotovo u svim zračnim lukama.

DOLASCI NOVIH GOSTIJU

Generalni direktor Laude, Andreas Gruber, navodi kako je Hrvatska jedna od najpopularnijih odredišta za ljetni odmor na Mediteranu. Nadalje navodi kako će benefite takve poslovne odluke imati i lokalno gospodarstvo koje će također imati veliku korist jer će Lauda zajedno s matičnom tvrtkom Ryanair dovesti u Zadar više desetaka tisuća novih putnika. Osim toga, red letenja Laude će po prvi puta pokrenuti mnoštvo novih odredišta u EU prema kojima će letjeti iz Zadra.

GUBITAŠI PODMEĆU NOGU

Kao što je već od ranije poznato, Lauda je u početnim planovima bila zainteresirana za otvaranje svoje operativne baze u glavnom gradu Hrvatske, ali je odustala od plana na ZL u Zagrebu nakon snažnih prigovora i opstrukcija Croatia Airlinesa.

LAUDA MOTIVIRA I DRUGE

Uz Laudinu bazu u Zračnoj luci Zadar očekuje se da će tijekom 2020. godine brojne druge zrakoplovne kompanije iz EU pokrenuti nove letove do Zadra. Među njima su Austrian Airlines iz Beča, Jet2 iz Londona i Manchestera, zatim Easy Jet iz Basela i Amsterdama kao i SAS iz Kopenhagena. Nadalje, Laudina matična tvrtka Ryanair započet će tijekom 2020. letove iz Gdanska.

MODERNIZACIJA ZL ZADAR

Kako bi se olakšao značajan rast međunarodnog prometa, Zračna luka Zadar pokreće sedamdeset milijuna eura težak građevinski projekt proširenja i remonta svojih objekata, te na taj način kani postati jedna od najmodernih zračna luka u Hrvatskoj, nakon Zagreba, Dubrovnika i Splita. Planirani građevinski radovi u ZL Zadar uključuju remont piste i njeno produljenje za 700 metara, kao i proširenje zgrade terminala. Hrvatska vlada kao manjinski vlasnik ZL Zadar pomoći će u financiranju navedenog građevinskog projekta ali zasad još nije utvrđen precizan vremenski okvir kada bi građevinski radovi mogli biti završeni.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon