LANTERNA – NOVI CIKLUS KNJIŽEVNIH RADIONICA SSMH

Tekst: H. Kilijan

Foto: SSMH

Svjetski savez mladih Hrvatska (SSMH) otvorio je prijave za novi ciklus književno-edukativne radionice pod nazivom „Lanterna: knjiga mrak rastjeruje“ za mlade na području Splitsko-dalmatinske županije.

„Lanterna: knjiga mrak rastjeruje“ besplatna je edukacija namijenjena mladima od 18 do 30 godina koja se prvi put održava na području Splitsko-dalmatinske županije. Edukacija će se zbog poštivanja epidemioloških mjera provoditi na daljinu, a provodit će je članovi Svjetskog saveza mladih iz podružnice u Splitu.

Prijave za online radionice su otvorene do petka, 19. studenoga 2021. a za sudjelovanje na edukaciji je potrebno ispuniti prijavnicu na poveznici. S obzirom na to da će se edukacija provoditi na daljinu, prijaviti se mogu i mlade osobe iz drugih krajeva Hrvatske, međutim prednost u prijavama će imati mladi s područja Splitsko-dalmatinske županije.
Tijekom šest književno-edukativnih radionica mladi će se susretati s djelima hrvatskih književnika, među kojima su Ivo Andrić, Ivana Šojat, Silvije Strahimir Kranjčević, Siniša Glavašević, Ivan Golub i drugi, te njihovim literarnim postignućima. Mladi će tako imati priliku u grupama raspravljati o idejama kao što su ljudsko dostojanstvo, sloboda, univerzalna ljepota i kultura.

Rasprave će moderirati educirani članovi Svjetskog saveza mladih, a ograničen broj sudionika omogućit će rast u argumentiranoj raspravi, kritičkom promišljanju o svijetu i idejama te produbljivanju osobnog iskustva dostojanstva. Cilj je „Lanterne“ osvijestiti mlade o važnosti kulture te ljepoti hrvatskih književnih tekstova koji potiču osobni razvoj te ih educiraju o temeljnim ljudskim vrijednostima koju pisana riječ razotkriva.  Naime, neizvjesnu čar sadrži razlaganje vlastitih misli i spoznaja dobivenih na putu čitanja drugima. Jedina nuspojava kritičkog promišljanja o tekstovima je metastazirana egzegeza koju preventivno liječimo kvalitetno moderiranim raspravama u trajanju od dva sata.

Podsjetimo, SSMH je podružnica međunarodne organizacije mladih “World Youth Alliance”, koja u svijetu okuplja preko milijun članova koji nastoje graditi društvo u kojem se prepoznaje važnost ljudskoga dostojanstva i kulture koji pospješuje cjeloviti ljudski razvoj.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon