KVK: DORH NE-DJELOVANJEM OMOGUĆUJE KORUPCIJU

Tekst: K. Vidović Krišto

Foto: M. Volarić
Poštovana gospođo Hrvoj-Šipek,
Bezakonje i neviđena korupcija koje nanose štetu svim hrvatskim građanima, počeli su uzimati i živote naših ljudi. To stanje jest posljedica ne-djelovanja tijela državne vlasti sukladno svojim zakonskim obvezama, a glavnu odgovornost za pravni nered upravo ima institucija kojoj ste Vi na čelu, tj. Državno odvjetništvo Republike Hrvatske.
Jedna od glavnih platformi preko koje se provodi korupcija u Hrvatskoj, jest način upravljanja tvrtkama u državnom vlasništvu. Prometna nesreća koja se dogodila kod Novske 9. rujna 2022., jest posljedica ne-djelovanja DORH-a. U toj nesreći su poginula tri naša sugrađana. Poginuli strojovođa Mario Gusak još je prije tri godine upozoravao na nered u sustavu željeznica, ali nitko nije slušao marljivog strojovođu. Upravo je DORH morao na tvrdnje strojovođe Gusaka ispitati način poslovanja Hrvatskih željeznica, što DORH nije učinio. Ne-postupanje protiv otvorenih koruptivnih radnji, kao u opisanom slučaju, nedvojbeno je kršenje je Zakona koje čini sam DORH.
Kao zastupnica u Hrvatskom Saboru obvezna sam aktivno djelovati protiv svih oblika kršenja zakona, ali i protiv omogućavanja korupcije kroz ne-djelovanja tijela koja su zadužena za skrb o poštivanju zakona. Stoga ću svim raspoloživim demokratskim sredstvima zahtijevati poštivanje pravnog poretka RH te odredbi Ugovora o EU.
Kroz bezbroj dopisa tražila sam od Vas odgovore na vrlo konkretne slučajeve. Nažalost, od Vas primam neuvjerljive i neargumentirane dopise koji ne sadrže neophodne činjenice. Stoga zahtijevam da mi u odgovorima na moje upite odgovorite egzaktnim činjenicama.
Vaš zamjenik mi je uputio dopis u kojem me je obavijestio o sljedećem:
1. da je vezano uz tzv. slučaj Borg 26. srpnja 2019. odbačena kaznena prijava.
2. da je u slučaju privatizacije Croatia osiguranja DORH utvrdio da nema osnovane sumnje za počinjenje kaznenoga djela. Ovdje ne navodite datum rješenja odbacivanja kaznenog predmeta.
3. da u slučaju zagrebačkog adventa još uvijek provodite izvide.
4. da ste otvorili kazneni predmet u vezi tzv. medijskih konferencija.
U hrvatskom Ustavu opisana je uloga Državnog odvjetništva, te naglašavam odredbu koju je propisao Ustav da je DORH neovisno pravosudno tijelo. DORH je po Ustavu i zakonu dužan progoniti protuzakonite radnje te istraživati i utvrđivati činjenice, a to podrazumijeva ne prihvaćati i ne dopuštati bilo kakav utjecaj sa strane. DORH nije ovlašten dostupne dokaze o počinjenju kaznenog djela skrivati i dužan je svaku spoznaju o kaznenom djelu procesuirati.
Usporavati istrage, ili na temelju selektivne primjene dokaza kaznena djela proglašavati zakonitima i nespornima, jest počinjenje kaznenog djela od onog tko to u DORH-u naloži ili izvrši.
Upravo postupanje u slučaju bivše ministrice Gabrijele Žalac dokazalo je protuzakonito djelovanje samoga DORH-a. Činjenica da je plaćanje usluge koja je vrijedila 3 milijuna kuna od ministrice Žalac plaćena 13 milijuna kuna, od DORH-a proglašena zakonitom, jest nevjerojatna i poražavajuća.
Slijedom navedenog molim dostavite mi:
1. slučaj Borg:
Rješenje o odbacivanju kaznene prijave s obrazloženjem.
2. slučaj Croatia osiguranje:
Rješenje o odbacivanju kaznene prijave s obrazloženjem. Ovdje naglašavam da je Državna revizija privatizaciju Croatia osiguranja okarakterizirala protuzakonitom, kao i da je podnesena kaznena prijava dokumentirala egzaktne protuzakonite rabote kao i štetu koja je načinjena državi u iznosu od 3,4 milijarde kuna.
3. slučaj zagrebački advent:
Pojedini medij su još prije četiri godine izvještavali o načinu koruptivnih radnji u tom slučaju. Iz kojeg razloga je DORH-u trebalo dvije godine da procesuira javno poznate koruptivne radnje, i to samo djelomično? Tko i na temelju kojega zakona ili propisa može selektivno primjenjivati zakone? Već je prošlo više od godinu dana od tog kaznenog procesa. Zašto još nije podignuta optužnica, te jesu li procesuirani svi akteri u tom slučaju?
Ovdje naglašavam da moja pitanja ne znače u bilo kojem smislu pritisak ili zadiranje u neovisnost DORH-a, upravo suprotno, kontrola i politička ovisnost DORH-a jest uzročnik korupcije u Hrvatskoj. A kao što Vam je poznato, sukladno Ustavu, Sabor nadzire osobe i institucije koje imenuje, s ovim dopisom svoju Ustavnu obvezu saborske zastupnice aktivno primjenjujem.
Nažalost, neosporna činjenica jest da je Sabor imenovao Glavnu državnu odvjetnicu, te je nesporno da DORH ne izvršava svoje ustavne i zakonske obveze.
Stoga je moja obveza, kao izabrane zastupnice u Saboru, zahtijevati poštivanje Ustava i zakona te izvršavanje obveza, u ovom slučaju DORH-a, koje je Ustavom i zakonima dano Saboru u nadležnost.
S poštovanjem,
Karolina Vidović Krišto, Zastupnica

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon