KVAZI HDZEOVAC KAO PLENKOVIĆEV GLASNOGOVORNIK

Tekst: D. S.

Foto: Vlada RH

Iako pregovori Vlade RH i predstavnika sindikata i dalje traju, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić izjavio je u utorak, 26.studenog 2019. da bi ispunjavanje zahtjeva sindikata obrazovanja za povećanjem koeficijenata moglo dovesti do udara na pozitivne makroekonomske pokazatelje, te usput poručio javnosti uoči Vladina užeg kabineta kako bi on osobno tražio preispitivanje zakonitosti štrajka.

Nadalje, komentirajući problem s obrazovnim sindikatima i štrajkom koji traje već mjesec dana i kojem se ne nazire kraj, ministar Ćorić je naveo kako je začuđen strpljenjem koje premijer Plenković ima za ovu cijelu situaciju, osvrnuvši se pritom i na trenutni status ministrice znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak kazavši kako će ona sama prosuditi kakva je njezina pozicija nakon svega što se dogodilo.

Da podsjetimo, posljednjim pregovorima Vlade i sindikata obrazovanja na stolu banskih dvora je ponuda Vlade o kojoj bi se do petka, 29. studenog 2019. trebalo izjasniti članstvo sindikata. Ponuda povišice profesorskih plaća od 10,4 posto glasi:
– 1. 12. 2019.  3% dodatka kroz kolektivni ugovor,
– 1. 1. 2020.  2% osnovica,
– 1. 6. 2020.  2% osnovica,
– 1. 6. 2020. 1% dodatka kroz kolektivni ugovor,
– 1. 10. 2020.  2% osnovica.
Inače, 6% osnovice je onaj dio koji dobivaju sve javne službe u RH. Dakle, ispregovarano je samo 4% kroz dodatke. Plus rad na Uredbi o koeficijentima, plus plaćen štrajk ako se na sve ovo pristane. Plus, dodatak  u obliku osigurača od 1% koji bi se aktivirao na plaći za prosinac 2020. ukoliko dotad Uredba o koeficijentima ne bude podešena. Drugim riječima, sindikalno članstvo i ljudi u štrajku izjašnjavat će se o (ne)prihvaćanju 4% dodatka, 1% dodatka osigurača u 2020. godini i plaćenom štrajku. O osnovici od 6% sindikati se nemaju što izjašnjavati jer to povećanje ide svim javnim službama u RH.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon