KVARNERSKA POLICIJSKA ZVIJEZDA CRNIH KRONIKA PONOVO NA SUDU

Tekst: R. F.

Foto: PORPK

Nakon što je bivši načelnik riječke krim policije Željko Kruneš pušten iz istražnog zatvora u Puli krajem srpnja 2020. godine u kojem je bio radi provođenja istrage i mogućeg utjecaja na svjedoke zbog kaznenog djela poticanja na teško ubojstvo, sprječavanja dokazivanja i oštećenja tuđe stvari, ponovo se našao u sudskim klupama. Naime. Kruneš je pozvan na ročište Unutarnje kontrole MUP-a zakazano za srijedu, 23. rujna 2020. na Odjelu prvostupanjskog disciplinskog suda MUP-a u Rijeci na kojem mu treba započeti suđenje zbog teže povrede službene dužnosti iz čl. 97. st. 1. i 7. Zakona o policiji. Prema neslužbenim izvorima iz policije, Unutarnja kontrola MUP-a započela je postupak protiv suspendiranog Kruneša nakon podizanja optužnice od strane ODO u Puli i pokretanja sudskog kaznenog postupka. Naime, Željko Kruneš je, kako bi preduhitrio moguće sankcije zbog podizanja optužnice, uz pomoć svojih krtica u MUP-u pokrenuo žurni postupak umirovljenja, te na taj način pokušao ishoditi beneficiranu mirovinu na koju ne bi imao pravo u slučaju nečasnog otpusta iz redova policije, koje mu, kako neslužbeno saznajemo, upravo slijedi.

Da podsjetimo, na podužem popisu dosad privedenih policijskih službenika optuženih za korupciju i kriminal najširih razmjera, ravnateljstvo policije i ŽDO u Puli je ove godine uvrstilo i Željka Kruneša, šefa riječke krim policije. Na teret mu se stavlja kazneno djelo poticanja na teško ubojstvo kao i oštećenje tuđe stvari. Osim toga, Kruneš se tereti i za prikrivanje dokaza, odnosno za kazneno djelo sprječavanja dokazivanja u kaznenom postupku te za popravke automobila u privatnom vlasništvu koje je plaćao novcem MUP-a, dakle na teret poreznih obveznika.

Međutim, nakon što je suspendirani policijski načelnik riječke krim policije pod čudnim okolnostima sredinom ljeta pušten iz istražnog zatvora u Puli, hrvatsko pravosuđe ga je dodatno počastilo odlukom o preseljenju sudskog kaznenog postupka iz Pule na Županijski sud u Rijeci kojim predsjeda Veljko Miškulin. O kakvoj policijsko – pravosudnoj sprezi na tragu mogućeg trgovanja utjecajem je riječ, i to uoči početka kaznenog sudskog procesa osumnjičenom policijskom djelatniku, najbolje govori snimljena fotografija veselih “drugara” – Miškulina i Kruneša, u najstrožem centru Rijeke, garnirana prisustvom zamjenika načelnika PU primorsko-goranske Jasmina Brkljače, još jednim epizodnim likom riječke policije zaduženim za držanje ljestvi suspektnom klanu osumnjičenog Željka Kruneša.

Što o svemu ima za reći Ivan Malenica, novoimenovani ministar pravosuđa i uprave Republike Hrvatske, tek treba vidjeti, a posebno na okolnost da Andrej Plenković kao njegov neposredni šef uporno odbija etiketu korupcije, kako vlade RH, tako i državnih institucija u cjelini.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon