KURIKULARNE PORUKE IZ VATIKANA

Tekst: Ariana Anić

Foto: www.vaticannews.va

Kada nema slobode, nema obrazovanja, nema budućnosti – istaknuo je papa Franjo obraćajući se učenicima rimske klasične gimnazije ‘Ennio Quirino Visconti’, koje je uoči Uskrsa, u subotu, 13. travnja 2019. godine  primio u audijenciju. Upozorio ih je, među ostalim, da mobitel ne smije postati droga koja komunikaciju svodi na jednostavne kontakte. Učenicima te rimske gimnazije, koju je pohađao Eugenio Pacelli, budući papa Pio XII.  i Franco Modigliani, dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju, papa Franjo je povjerio zadaću da, u ovim promijenjenim povijesnim i društvenim prilikama, nastave njegovati oduševljenje za znanje i kulturu. Škola, istaknuo je Papa u govoru – mora biti radionica za promicanje uključivanja, poštovanja različitosti i dijaloga među različitim kulturama.

SLOBODA I BUDUĆNOST

Važno je, osim toga, promicati bratstvo. Vrijednost bratstva, napomenuo je Papa – temelji se na traženju čestitosti u istini, u promicanju pravednosti i solidarnosti, posebice u odnosu na najslabije osobe. U nepravednosti, naprotiv, nema razgovora i raste mržnja. Kada nema slobode, nema obrazovanja, nema budućnosti. Kada nema čestitoga traženja istine, nego postoji samo nametnuta istina koja ti oduzima sposobnost za njezino traženje, tada nema budućnosti, a ti si kao osoba uništen. Kada nema promicanja pravednosti, sigurno se završava u malodušnoj, egoističnoj zemlji koja radi samo za malo ljudi.

IZMEĐU TIŠINE I MOBITELA

Papa je, osim toga, potaknuo učenike da slušaju glas svoje savjesti, kako ne bi postali poput lista papira koji vjetar nosi s jedne strane na drugu. I ponajviše, ohrabrio ih je da se ne boje tišine. Samo u unutarnjoj tišini možemo čuti glas savjesti i razlikovati ga od glasova egoizma i hedonizma – istaknuo je papa Franjo te potaknuo mlade da se oslobode posebno ovisnosti o mobitelu, ali i brojnih drugih ovisnosti. Mobitel služi za komunikaciju – napomenuo je Papa te istaknuo – Ne smije postati droga, jer onda se komunikacija svodi na jednostavne kontakte. Život nije za kontaktiranje nego za komuniciranje. Mobitel je velika pomoć, on je veliki napredak, i valja ga rabiti, lijepo je da ga svi znaju rabiti – rekao je Papa – Ali, kada postaneš rob mobitela, gubiš slobodu.

OSUDIO ZLO BULIZMA

Sveti je Otac, među ostalim, osudio zlo bulizma i podsjetio da je volonterstvo jedno od najljepših i najsnažnijih stvari u Italiji. Stoga je potaknuo učenike da rastu u volonterstvu, da ne dopuste da ih drugi pobijede u velikodušnosti, te ih na kraju pozvao da ne prestaju sanjati velike snove i željeti bolji svijet za sve ljude. Nemojte se zadovoljavati osrednjošću u vašim međusobnim odnosima, u brizi o svojoj nutrini, u planiranju svoje budućnosti, i u zauzimanju za pravedniji i ljepši svijet – potaknuo je na kraju papa Franjo.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon