KULTURNOPOVIJESNA MONOGRAFIJA “TKO JE BIO MARIN DRŽIĆ”

Tekst: Panopticum / R. K.

Foto: MH

Trenutno u knjižarama Matice Hrvatske traje proljetna akcija pod nazivom – knjiga mjeseca, s ponudom monografije Viktorie Franjić Tomić »Tko je bio Marin Držić«. Znanstveno intrigantna, i polemički intonirana književnopovijesna i kulturnopovijesna monografija mlade povjesničarke književnosti i kazališne kritičarke Viktorije Franić Tomić na kritičko-analitički način obrađuje golemu građu domaćih i inozemnih interpretacija o Držićevu životu i djelu koji već odavno prelaze okvire interesa književne znanosti.
Budući da je Držićev status u hrvatskoj književnosti i kulturi sličan Shakespeareovu, odnosno Cervantesovu statusu, autorica razrađuje pitanja Držićeve kanonizacije na nacionalnoj i nadnacionalnoj razini i ideologizacije njegova imena i djela, a s tim u vezi problematiziran je i odnos između politike i književnosti.
Utemeljena na suvremenim književnoteorijskim konceptima intertekstualnosti, diskurzivnosti i teoriji biografije, knjiga Viktorije Franić Tomić sintetizira međunarodna iskustva o Držiću kroz osobni pogled na Držićevu biografiju kao proizvod burnog i kriznog manirističkog razdoblja, nudeći čitateljima izvoran i provokativan tekst koji pomiče granice pisanja.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon