KULTURA SJEĆANJA – ODRŽANI BLEIBURŠKI DANI DIJALOGA

Tekst: Panopticum

Foto: CEA

Od 8. do 10. listopada 2021. održani su „Bleiburški dani dijaloga“  na kojima je sudjelovao veleposlanik Republike Hrvatske u Austriji Daniel Glunčić a koji su na inicijativu općine Bleiburg pokrenuti u cilju razvijanja bolje refleksije, pomirenja suprotnih stajališta i iznalaženja konstruktivnih rješenja vezano uz kulturu sjećanja na poratne događaje na „Lojbaškom polju“. Format interdisciplinarnog pristupa okupio je stručnjake s područja medijacije, psihologije, sociologije, povijesti i pedagogije kao i predstavnike crkve, lokalnih vlasti, involviranih udruga i vojnih vlasti koji su svaki na svoj način u okviru radnih skupina i otvorenoj diskusiji sudjelovali u dijalogu.

„U tom se smislu mora razmišljati o oblicima i načinima obilježavanja sjećanja na žrtve, kojim ne smijemo pokušati marginalizirati i potisnuti događaje neposredno nakon II. svjetskog rata, već bi obilježavanje sjećanja trebalo biti usmjereno poticanju procesa društvenog i individualnog suočavanja s prošlošću te njenog prerađivanja i prevladavanja“, istaknuo je veleposlanik Glunčić u svom govoru na interdisciplinarnom skupu.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon