KU KLUX KLAN IZ TRSTA

Tekst: B. Dobrijević

Foto: www.triesteallnews.it

Nakon iredentističkog ispada predsjednika Europskog parlamenta Antonija Tajanija koji je dogodio 10. veljače 2019. u mjestu Bazovica pokraj Trsta gdje je tada održano obilježavanje Dana sjećanja na žrtve fojbi, u Trstu se dogodio ponovo rasistički incident povodom ovogodišnjeg održavanja međunarodnog pulumaratona.

RASISTIČKA UTRKA

Naime, kako prenosi talijanski dnevni list i istoimeni internetski portal La Republika od 27. travnja 2019., organizatori polumaratona u Trstu odlučili su ne dopustiti afričkim trkačima da sudjeluju na atletskom  natjecanju koje će se održati u tom gradu 5. svibnja 2019. godine. Kao razlog za takvu odluku, a kako izjavljuje predstavnik organizatora tog atletskog događaja pod nazivom “Trieste Running Festival”, gospodin Fabio Carini,  naveli su “eksploataciju” afričkih sportaša, što je rezultiralo kritikom na rasizam u međunarodnoj javnosti. Kako dalje izjavljuju organizatori u svom banalnom priopćenju, navode kako će samo natjecatelji iz Europe moći prisustvovati sportskom događaju.

BURNE REAKCIJE

Rasistička odluka je odmah potaknula burne reakcije u javnosti, i to prvenstveno u lokalnoj sredini gdje je potpredsjednik regije Friuli-Venezia-Giulia Francesco Russo izjavio kako “Trst organizira polumaraton isključivo za bijele sportaše, što se ne bi moglo dogoditi ni u Alabami, gdje je Ku Klux Klan“ – tajna, teroristička i reakcionarna organizacija u SAD-u, nastala u južnim državama nakon građanskoga rata. Osim Russoa i Isabella de Monte, članica Europskog parlamenta iz Demokratske stranke, rekla je da je jedini mogući način reakcije na ovaj sramotni događaj – ”ogorčenje”.

DALJNJI ISHOD

U naknadnoj rekaciji od subote, 28. travnja 2019. organizatori polumaratona u Trstu negirali su optužbe za rasizam i to nakon što su ograničili broj afričkih sportaša na utrci u svibnju. Manager tršćanske utrke, Fabio Carini izjavio je u subotu da se afrički atletičari još uvijek mogu direktno prijaviti za polumaraton u Trstu, na kojem je prošle godine slavio Olivier Irabaruta iz Burundija. Kakav će biti ishod ovog tršćanskog prikrivenog sportskog apartheida, tek treba vidjeti.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon