U KARLOVCU SE OBILJEŽAVA JUBILARNI 50. ZILIK

Tekst: Panopticum

Foto: ZILIK

U organizaciji Centra “Vladimir Nazor”  i u suradnji s brojnim likovnim umjetnicima koje je selektirala Sonja Švec Španjol u Karlovcu će se od 22. do 26. siječnja 2024. godine održati jubilarni 50. ZILIK (Zimska likovna kolonija). 50. ZILIK svečano se otvara prvog dana velikom izložbom iz fundusa “ZILIK – 50 godina” u Galeriji “Vjekoslav Karas” u Karlovcu. Na izložbi će biti zastupljeni i radovi najeminentnijih hrvatskih umjetnika i umjetnica XX. i XXI. stoljeća koji su ujedno bili sudionici, donatori i vjerni prijatelji ZILIK-a. Izložba ostaje otvorena do 29. veljače 2024. godine.

Iako u Hrvatskoj postoji puno likovnih kolonija karlovački ZILIK jedna je od najdugovječnijih, ali i najposebnijih likovnih kolonija u Hrvatskoj, jer je osnovana s iznimno plemenitom svrhom – za i zbog djece bez adekvatne roditeljske skrbi tj. za štićenike Centra “Vladimir Nazor” u Karlovcu. Od kada je osnovan 1974. godine, ZILIK otvara vrata likovnom stvaralaštvu djece, razvijajući njihov osjećaj za likovno izražavanje i oćenito umjetnost te omogućuje inspirativne trenutke druženja djece i umjetnika. Čak je i ugledni povjesničar umjetnosti, likovni kritičar i muzealac Vladimir Maleković istaknuo kako je “ZILIK jedina kolonija u nas koja ima program i svrhu”.

Povodom jubilarne obljetnice pripremljen je pregršt zanimljivih i raznolikih sadržaja, aktivnosti i događanja kojima će se obilježiti i proslaviti 50 godina postojanja ZILIK-a. Ove godine tradicionalno će se održati Veliki ZILIK na kojem će sudjelovati ukupno 13 umjetnica i umjetnika odabranih putem javnog natječaja za sudjelovanje. Osim toga, u pripremi je i Mali ZILIK na kojem će pet akademskih umjetnica i umjetnika održati raznolike i kreativne likovne radionice za djecu iz Centra “Vladimir Nazor” te djecu iz škola i domova iz cijele Hrvatske koji redovno svake godine dolaze na ZILIK. Radionice za djecu će se održavati svakodnevno u jutarnjim i popodnevnim terminima tijekom trajanja likovne manifestacije.

Uz Mali i Veliki ZILIK kruna svih kulturno-umjetničkih događanja u sklopu 50. ZILIK-a je svakako velika izložba iz fundusa pod nazivom “ZILIK – 50 godina” na kojoj će se predstaviti 150 radova 100 umjetnica i umjetnika koji su sudjelovali na ZILIK-u u proteklih 50 godina. Izložba je retrospektivnog karaktera i sadrži raspon djela od onih nastalih 1974. godine pa sve do danas. Tema jubilarnog 50. ZILIK-a je ‘prijateljstvo’, jer je ono glavna i neraskidiva nit poveznica koja objedinjuje djecu i umjetnike.

Na izložbi retrospektivnog karaktera bit će predstavljeni radovi umjetnika kao što su Ivan Rabuzin, Ivan Lacković Croata, Petar Grgec, Mijo Kovačić, Nives Kavurić-Kurtović, Dubravka Babić, Marija Braut, Ivo Šebalj, Zlatko Prica, Miroslav Šutej, Ivan Kožarić, Edo Murtić, Vasilije Josip Jordan, Mersad Berber, Josip Diminić, Ivica Antolčić, Kosta Angeli Radovani, Predrag Goll, Ratko Petrić, Branka Uzur, Jadranka Fatur, Ljerka Njerš, Đuro Seder, Zlatko Keser, Zlatko Kauzlatić Atač i mnogi drugi.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon