KRSNIK: SPC NE PRIZNAJE DRŽAVU HRVATSKU

Tekst: Vjekoslav Krsnik

Foto: UOJ

Božićni domjenak Srpskog narodnog vijeća i čelnika “pete kolone” u Hrvatskoj Milorada Pupovca samo je potvrdio da se u velikosrpskoj politici prema Hrvatskoj ništa nije promijenilo i da se taj događaj uklapa u strategiju hibridnog rata što ga četnička garnitura u Beogradu provodi u Hrvatskoj.

POLITIČKA PRTLJAGA

Tom ratu svojom nazočnošću priključila se i hrvatska Vlada na čelu s Andrejom Plenkovićem koji provodi vlastitu agendu kao dobar sluga briselskih gospodara. Naravno najvažniji gost na ovom domjenku bio je srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić poznat iz Miloševićevog doba kao “mali Sloba” sa svom političkom prtljagom koju vuče iz tog vremena. Da se naivni Hrvateki kao “Vlasi ne dosjete” iz Beograda je došao i Tomislav Žigmanov vojvođanski Hrvat i ministar u novoj srbijanskoj Vladi što ju je instalirao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Da velikosrpska ekipa bude kompletna došao je i novi patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije koji na području bivše federacije ako je potrebno i oružjem štiti svetosavlje sve u ime “srpskog sveta”. Naravno, u taj “srpski svet” SPC na čelu s Porfirijem koji je ujedno i mitropolit zagrebački sa sjedištem u Beogradu ubraja i Hrvatsku, bolje rečeno eparhije u njoj, jer Srpska pravoslavna crkva ne priznaje državu Hrvatsku. Zato se i nije upisala u registar vjerskih zajednica u Republici Hrvatskoj iz koje pak isasava milijune eura što završavaju u Beogradu, dok sama hrvatska vlast redovno obilato financira njezino neprijateljsko djelovanje u hrvatskoj državi. Jednostavno rečeno Srpska pravoslavna crkva u Republici Hrvatskoj uz prešutnu potporu hrvatske Vlade djeluje nelegalno (?!).

POLITIKA SRPSKOG SVETA

U takvim okolnostima ovaj domjenak Srpskog narodnog vijeća protekao je u ozračju još jednog uspješnog poteza velikosrpske politike koja kad je u pitanju Hrvatska ne odustaje od onog okvira što ga je zacrtala velikosrpska četnička politika Beograda. To se može iščitati kako iz izjave Ivice Dačića, tako i vođe velikosrpske “pete kolone” u Hrvatskoj Milorada Pupovca. Ivica Dačić kaže: “Moja poruka Srbima u Hrvatskoj jest da će Srbija uvijek biti uz vas”. To je nešto blaža izjava nego što je bila prije nekoliko godina izjava izaslanika Aleksandra Vučića ministra Vladimira Božovića da će “Srbe u Hrvatskoj njihova matična država Srbija, budu li ugroženi, braniti svim raspoloživim sredstvima”. Umjesto da demonstrativno napusti taj domjenak premijer Andrej Plenković je mirno odslušao tu prijetnju dokazujući time da u odnosu na Srbiju ne štiti hrvatske nacionalne i državne interese. Na ovom domjenku Ivica Dačić samo je potvrdio da što se tiče srpske nacionalne manjine ne odustaje od politike “srpskog sveta”, jer ih on kao službeni predstavnik matične države smatra Srbima a ne nacionalnom manjinom u Hrvatskoj. Uočljivo je da je srbijanski ministar vanjskih poslova govoreći o spornim pitanjima koja se moraju konstruktivno riješiti spomenuo jedino “pitanje jezika, pisma i slično”, što je samo dokaz da on sa svojom delegacijom nije došao s iskrenim namjerama, jer najvažnije sporna pitanja su za Hrvatsku problem nestalih, procesuiranje ratnih zločina, odšteta logorašima, pitanje ratne štete, neriješeno pitanje granice i vraćanje arhivske građe. O tome Ivica Dačić nije prozborio ni riječi, a to što je gore spomenuo spada praktički u koncept njihovog “srpskog sveta”.

NEGIRANJE MEĐUNARODOG SUDA PRAVDE

To je retorika koju sustavno koristi Milorad Pupovac kao predstavnik manjeg dijela srpske nacionalne manjine, jer iza njega stoji tek 12 posto pripadnika te manjine. On naravno ne govori o velikosrpskoj ili srpskoj agresiji na Hrvatsku, što je nesporna činjenica nego o tome da su “porušeni svi mostovi u prvom našem ratu u Europi nakon drugog svjetskog rata”. Dakle Milorad Pupovac negira činjenicu koju je potvrdio i Međunarodni sud pravde da je Srbija bila agresor na Hrvatsku, nego nastoji to svesti na “građanski rat” u kojemu nema odgovornosti agresora. Zato i ovom prigodom govori: “Danas smo svjesni da antiratni mirovni duh i ideja moraju biti razlog zašto se okupljamo… Nismo mogli znati koliki će teret hrvatsko-srpske historije se srušiti na nas. Znali smo da dostojanstvo Srba u Hrvatskoj moramo čuvati…” To govori Milorad Pupovac koji je na razne načine u doba srpske agresija na Hrvatsku, spomenimo samo njegovu laž o pokrštavanju 12.000 srpske djece, bio ratni huškač zahtijevajući za njegove Srbe dakle ne za njegovu srpsku manjinu privilegiran položaj što su ga i dobili protuustavnim garantiranjem tri zastupnika u Hrvatskome saboru. A o nekom “dostojanstvu njegovih Srba” izlišno je govoriti ne samo u doba agresije nego i danas. Ni on sam nema dostojanstva kao građanin Republike Hrvatske jer je pijun Vučićeve politike i ne predstavlja većinski dio srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj. Ona za razliku od njega i “njegovih Srba” ima to dostojanstvo o kojemu on priča, jednostavno jer su prihvatili Hrvatsku kao svoju domovinu, što Milorad Pupovac nikad nije, jer je njemu i njegovim Srbima i dalje glavni grad Beograd.

Značajno je da je premijer Plenković na domjenku u nekoliko bitnih odrednica ukazao na probleme koje postoje između dvije države, prije svega naglašavajući problem nestalih, što Ivica Dačić uopće nije spomenuo, pa je u tom kontekstu Andrej Plenković poručio: “Moramo unaprijediti naše odnose, ali da se oni temelje na istini, na stvarnim koracima isprike i pomirbe”. To sadašnjoj srbijanskoj vladajućoj garnituri nije ni na kraj pameti, pa se ovaj posjet srbijanskog ministra vanjskih poslova atreba promatrati kao još jedan pokušaj Beograda da hrvatsku politiku prema Srbiji prevede žednu preko vode.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon