KRONOCKA SOPKA – RUSKA PLANINA FUJI

Tekst: R. F.

Foto: LM

Vulkan Kronocka sopka nalazi se u istoimenom nacionalnom parku na Kamčatskom poluotoku. Iako bi svaki neupućeni promatrač prvo pomislio da je riječ o svetoj planini Fuji koja se uzdiže iznad luke Yokohama, Kronocka sopka ne predstavlja Japan već Rusiju. Kronocka sopka se uzdiže na 3528 metara visine a u narodu je još poznata pod imenom  “Velika stjenovita planina”.

Smješten na dalekom istoku Rusije, istoimeni Kronocki rezervat je jedna od najstarijih zaštićenih prirodnih zona u Rusiji. Ovdje se nalazi veliki broj gejzira i termalnih izvora, a rezevat prostorno izlazi i na Tihi ocean. Dolina gejzira se nalazi na službenoj listi „Sedam čuda Rusije“ i predstavlja jedino mjesto na euroazijskom kontinentu s poljima gejzira. Pritom se ovaj park prirode prostire na mnogo većoj površini od nadaleko poznatijih polja gejzira na Islandu.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon