KRK DOMAĆIN MEĐUNARODNOG ZNASTVENOG SKUPA O GLAGOLJICI

Tekst: M. Š.

Foto: L. H.

Od 20. do 22. listopada 2022. na otoku Krku, kolijevci hrvatskoga glagoljaštva, održati će se međunarodni znanstveni skup pod nazivom »Glagoljaštvo – baština, tradicija i inovacija«. Hrvatsko glagoljaštvo jedna je od temeljnih sastavnica hrvatskoga kulturnog identiteta i jedan od najbogatijih segmenata hrvatskoga doprinosa europskoj kulturnoj baštini.

Organizatori  znanstvenog skupa su Staroslavenski institut, Krčka biskupija, Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Znanstveni centar izvrsnosti za hrvatsko glagoljaštvo pri Staroslavenskom institutu te Slovanský ústav Akademie věd České republiky.

Međunarodni skup je posvećen više od tisućljeća dugoj hrvatskoglagoljskoj povijesti a organiziran je u povodu 120. obljetnice osnutka Staroslavenske akademije u Krku i 70. obljetnice postojanja njezina sljednika Staroslavenskoga instituta u Zagrebu, središnje hrvatske akademske ustanove za istraživanje hrvatske glagoljice i glagoljaštva. Skup se održava pod pokroviteljstvom Hrvatskoga sabora te financijsku podršku Grada Krka, Ministarstva znanosti i obrazovanja te Primorsko-goranske županije.

Tijekom tri dana 78 znanstvenika iz 12 zemalja – Češke, Bugarske, Makedonije, Rusije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Austrije, Njemačke, Švedske, Italije, Vatikana i SAD-a, predstavit će rezultate svojih najnovijih istraživanja o hrvatskoj glagoljici i široj ćirilometodskoj baštini.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon