KRIZA NOVINARSTVA U VRIJEME KORONAVIRUSA

Tekst: Panopticum/HINA

Foto: FAZ

Iako je cijela EU preplavljena mnogobrojnim vijestima u vezi koronavirusa, novinarstvo je, nažalost, izuzetno pogođeno otkako je izbila zaraza koronavirusom. Kako prenose mediji, novinari su ozbiljno ograničeni u kretanju i u pristupu događanjima, dužnosnicima, političarima i informacijama.

Istovremeno mediji ubrzano gube prihode od oglašavanja s obzirom na to da se mnoge tvrtke pripremaju za ekonomski pad, što predstavlja globalnu prijetnju novinarstvu. Osim toga, novinari se otpuštajuu velikom broju ili im se režu plaće, a neki su istodobno pod sve većim političkim pritiskom.

Međutim, novine tijekom pandemije koronavirusa dobivaju nove čitatelje na digitalnim platformama. Iako je Svjetska zdravstvena organizacija objavila da je sigurno držati novine u rukama, mediji se bore s time da ostvare prihode od oglašavanja. Nekoliko međunarodnih organizacija koje se zalažu za slobodu medija zajednički su uputile pismo Vijeću Europe smještenom da im pomogne u zaštiti slobodnog protoka informacija. Međunarodna udruga za tisak (API) koja predstavlja novinare koji izvještavaju o radu europskih institucija, insistira na većoj dostupnosti i direktnim pitanjima dužnosnicima Europske komisije, no zasad je iz tehničkih razloga odbijena.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon