KRITIČKO MIŠLJENJE VLADE NA GODIŠNJE IZVJEŠĆE PUČKE PRAVOBRANITELJICE    

Tekst: B. D.

Foto: RTL

Nakon proteka više od pola godine što je pučka pravobraniteljica Lora Vidović Saboru dostavila godišnje izvješće o radu za 2018. godinu, Vlada RH je uputila Saboru svoje mišljenje o tome izvješću. U svom mišljenju Vlada se očitovala na upozorenja pučke pravobraniteljice o oblicima kršenja ljudskih prava u 2018. te na njezine pisane preporuke državnim tijelima.

U odaslanom mišljenju Saboru Vlada RH pučkoj pravobraniteljici zamjera njezinu arbitrarnost, netočnost i nekompetentnost pri čemu se, kako navode iz Vlade, njezina izvješća ne temelje na pravilno utvrđenom činjeničnom stanju. Osim toga, Vlada RH u svom mišljenju smatra da teme koje obrađuje Lora Vidović u svom izvješću za 2018. godinu treba prikazati i ocijeniti u kontekstu podataka iz prethodnih godina kako bi se dao uvid u trendove i pritom izbjegle situacije u kojima se podaci prezentiraju i vrednuju izvan konteksta, te da svoja izvješća treba temeljiti na podacima dobivenim od nadležnih tijela državne uprave.

Da podsjetimo, sviđalo se to predstavnicima vlasti ili ne, neovisnost u radu institucije Ombudsmana u RH, jednako kao i u EU, zajamčena je Zakonom a temeljna zadaća instituta pučkih pravobranitelja je upozoravati javnost i štititi prava građana od protuzakonitih postupaka upravo od državnih tijela.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon