KRIJUMČARENJE I TRGOVANJE FOSILIMA

Tekst: Lj. M.

Foto: MUP RH

Ovih dana smo svjedoci krijumčarenja vrijednih fosila iz susjedne Bosne i Hercegovine. Fosili su dio geološke baštine, neobnovljivo nasljeđe planete Zemlje. Geološka baština je „knjiga“ s puno stranica o geološkoj prošlosti Zemlje. To nije knjiga koja se može otisnuti u bezbroj primjeraka, ona je jedinstvena i neponovljiva. Uništavanje i otuđivanje geološke baštine je kao kidanje listova iz jedinog primjerka knjige na svijetu. U svakoj državi nalazi se geološka baština, neponovljiva i neotuđiva.

Ilegalno sakupljanje i iznošenje geološke baštine iz države kažnjivo je djelo. Obzirom da je riječ o velikom broju uzoraka različitih fosila, vjerujemo da će se ta vrijedna zbirka vratiti u zemlju porijekla gdje bi trebala biti zaštićena i na odgovarajući način pohranjena ili izložena za javnost.

Raznolikost geološke baštine ili georaznolikost čine stijene, minerali fosili, tla, reljefni oblici, teksture i strukture, te prirodni procesi. Odnos prema georaznolikosti reguliran je Zakonom o zaštiti prirode.

Članak 104. Zakona

Zabranjeno je oštećivati, uništavati i odnositi sige, živi svijet speleoloških objekata, fosilne, arheološke i druge nalaze, odlagati otpad ili ispuštati otpadne tvari u speleološke objekte, kao i provoditi druge zahvate i aktivnosti kojima se mijenjaju stanišni uvjeti u objektu.

Članak 110. Zakona

Pravna i fizička osoba koja namjerava uzimati minerale ili fosile iz prirode radi stavljanja u promet dužna je ishoditi dopuštenje Ministarstva.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon