KRALJIČINA VRATA VELEBITA

Tekst: Panopticum

Foto: S. Gajšek/MGM

Svaki planinar kada Majstorskom cestom stigne do Kraljičinih vrata pogled u bilo kojem smjeru ostavlja ga bez daha, ali najveću pažnju ipak privlače Tulove grede. Zbog svojih oblika sličnih gredama taj dio najjužnijeg Velebita je i dobio ime. Veliki kameni oblici uzdižu se iz mnogobrojnih vrtača visoko prema nebu i iznova privlače stare posjetitelje i ljubitelje prirode. Također, prolaskom kroz Kraljičina vrata ukazuje se sva ljepota sjevernog Jadrana.

Uz te su stijene vezane razne narodne predaje. Ondje su se među stijenama legli zmajevi, a oko njih su živjele nevidljive velebitske vile. Treće mitsko biće u tim stijenama za koje se vjerovalo da postoji jest Crna Kraljica, koja je donosila nesreću. Po njoj je i prolaz od kapelice do burobrana nazvan Kraljičinim vratima. Tu je obitavao i poglavica Winnetou, tu mu je i grob, a glumac Pierre Brice koji ga je utjelovio dugo je ovdje imao svoj simbolični poštanski sandučić u kojem su mu štovatelji legendarnog poglavice ostavljali svoje poruke.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon