KOZLOVIĆEVA SANTA LUCIA IZ 2018. PROGLAŠENA NAJBOLJOM MALVAZIJOM NA SVIJETU

Tekst: A. Radoš

Foto: N. Jurak

Na međunarodnom ocjenjivanju vina i alkoholnih pića i 13. Svijetu malvazija Kozlovićeva Santa Lucia iz 2018. godine okitila se s dvije titule i to u novoj kategoriji Best in Show, kao i  šampion u kategoriji odležanih malvazija.  Uz već poznatog Kozlovića šampionskim titulama okitile su se i male obiteljske vinarije poput obitelji Dešković iz Kostanjice pored Grožnjana. Njihovo vino šampion je u kategoriji svježih malvazija. Ocijenjivanje vina je održano u preduskršnjem tjednu u porečkom hotelu Parentium Plava Laguna.

Osim malvazije, Vinarija Kozlović ima i najbolji mladi teran, dok je u kategoriji zrelih terana najviše bodova dobio onaj iz 2018. buzetske vinarije Vina Agapito. Slovenska vinarija Vinakoper s vinom Capo d’ Istria iz 2018. potvrdila je prošlogodišnju šampionsku titulu u kategoriji najboljih zrelih refoška, a prvi put ove godine dodijeljena su i platinasta odličja za vina koja su osvojila 95 i više bodova. Čak četiri platinaste medalje otišle su u Vižinadu, i to: Vinima Bruno Ferenac za Istarsku malvaziju 2021., Pilatu za Malvaziju sur lie 2018. i Serafin 2018. te u vinariju nedavno preminulog Marijana Armana za Malvaziju Grand Cru. Ovim odličjem okitili su se i San Salvatore muškat 2017. Benvenuti vina iz Motovuna, talijanski Le Solane 2008., vinarije Mossi 1558 i slovenski Capris Refošk 2020. Vinakoper.

Uz sedam platinastih odličja osvojene su 152 zlatne i 36 srebrnih medalja, dok će ostali proizvođači dobiti diplome. Još je 16 zlatnih medalja osvojeno za jaka i alkoholna pića, a ove je godine pravo na oznaku IQ – istarska kvaliteta dobilo je 25 vinara za malvazije iz berbe 2021. i sedam vinara za teran, berbe 2019.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon