KOVAČEVIĆ & KALINIĆ: JEDNOMJESEČNA VOJNA OBUKA JE NEODRŽIVA A PREDUVJET DA VOJSKA PROFUNKCIONIRA JE PROCESUIRANJE RATNIH PROFITERA

Tekst: Panopticum

Foto: HRT

Povodom najnovijih inicijativa u javnosti koje ukazuju na nužnost ponovnog uvođenja služenja vojnog roka u Hrvatskoj, u Studiju 4 HRT-a u utorak, 30. siječnja 2024. sudjelovali su bivši saborski zastupnik Pero Kovačević i Pavle Kalinić, bivši šef zagrebačkog UHS-a. Naime, prema najnovijim istraživanjima javnosti više od 75 posto građana Hrvatske je za vraćanje bilo kakvog oblika vojne obuke a za šeestomjesečnu obuku najviše je ispitanika.

Pero Kovačević, bivši saborski zastupnik izjavio je kako se s vojnom obukom od mjesec dana ne može ništa postići i naglašava: “Mi smo u ratno vrijeme uspjeli za šest mjeseci organizirati i uputili prve naše novake na služenje vojnog roka, normalno da je to tražilo i povećani broj zapošljavanja, negdje oko 1500 ljudi da bi se pokrilo sva središta. Imali smo temeljnu obuku oko 2 mjeseca i 22 dana, nakon toga je bila dopunska četiri i pol mjeseca i šest mjeseci je bila završna obuka. To je odgovoran pristup da se dobije sposobna vojska, a s mjesec dana se ne može ništa postići.”

Pavle Kalinićbivši šef zagrebačkog UHS-a, smatra kako obvezni vojni rok u Hrvatskoj nije trebalo ni ukidati te usput poručuje: “Kako se naše društvo raspalo u svim segmentima, a najviše u tom moralnom dijelu, no da bi vojska mogla profunkcionirati bitan preduvjet je da se napokon obračuna s pretvorbenim kriminalnom i ratnim profiterstvom koje se praktički razvija zadnjih 30 godina.”

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon