KORUPCIJA I PEDOFILIJA KAO HRVATSKI BREND

Tekst: T. Kovač

Foto: DZIV/7Dnevno/HRT/WIPO

RepublikaHrvatska ima prepoznatljiv turistički i sportski brend, ali bi trebala kreirativlastiti snažan i pozitivan nacionalni brend jer on pruža ključnu kompetitivnuprednost u odnosu na druge države. Ističući važnost kreiranja imidža ibrendiranja Hrvatska kao država nije izgradila dovoljno prepoznatljivu slikukojom bi ojačala poziciju u odnosu na druge države ali i u međunarodnimodnosima u cijelosti. Uz to, Hrvatska nema jasan i kvalitetan sustav koji biizgradio i upravljao nacionalnim brendom, te u našoj zemlji nije dovoljnorazvijena svijest o važnosti nacionalnog brenda kao alata za jačanjekonkurentnosti hrvatskog gospodarstva u svjetskim okvirima. Riječi su to kojimase nedavno obratila javnosti hrvatska predsjednica Kolinda Grabar – Kitarovićna okruglom stolu pod radnim nazivom “Identitet i marka Republike Hrvatske”.

PRVO BRENDIRALA SAMU SEBE

Što je to brend? Brend je skup asocijacija koje neki produkt ili usluga ima u svijesti potrošača, a procesom brendiranja se neki produkt, usluga ili pojedinac čine prepoznatljivima na temelju svog vizualnog identiteta, načina komunikacije te cjelokupnog sadržaja koji se veže upravo za taj brend.U procesu brendiranja najvažnije je definiranje vizualnog identiteta (logotip, naziv i tipografija) te cjelokupnog sadržaja koji će se vezivati za taj brend. Kad govorimo o sadržaju mislimo na sve ono što će se objavljivati vezano uz taj brend, od tekstova, fotografija, vizuala ili video sadržaja. Međutim, bez obzira što je vizualni identitet osobna iskaznica nekog brenda komunikacijska poruka kao i ton komunikacije jako su važni i neizostavni dijelovi brenda. Polazeći od nje same moglo bi se zaključiti da je KGK dolaskom na Pantovčak započela na svom osobnom brendiranju koje su zapazili uz domaće i međunarodni mediji (https://www.bbc.com/news/world-europe-30765822) ali nije učinila mnogo ili gotovo ništa na brendiranju države na čijem je čelu. Uostalom, a sudeći prema dosadašnjem njezinom ponašanju, a posebno u udomljavanju kuje Kike, riječ je o čistom koristoljublju s namjerom pridobivanje simpatija široke javnosti.
Kao što je i uvodno napomenuto, rezultat današnje prepoznatljivosti RH u svijetu leži na individualnim nastojanjima i aktivnostima pojedinaca u poduzetništvu ili znanosti, odnosno kolektivno u turizmu ili u sportu. U ovom potonjem, pritom treba razlučiti aktivnosti i utrošena državna sredstva koje je imao na raspolagajnju metiljavi promotor iz HGK i safari lovac poput Nadana Vidoševića u tzv. akciji “Kupujmo hrvatsko” ili samozatajna i skromna Janica Kostelić. Upravo na tim činjenicama leži predsjedničino istrčavanje na teren u krivom dresu, gdje ne zna ili nije upoznata sa svim odlikama i čarima koje skriva patentna zajednica u RH, a i šire, a koji su u direktnoj ili u uzročno-posljedičnoj vezi s osobom koju je porazila na predsjedničkim izborima 2014. godine.

DZIV I KORUPCIJSKA SINERGIJA

Nažalost,porazni rezulatati kada je u pitanju dosadašnje brendiranje Republike Hrvatske,mogu se izčitati u djelovanju nacionalne patentne institucije koja ima priličnonebulozni naziv – Državni zavod za intelektualno vlasništvo (DZIV), a posebnona osobe koje rukovode tim zavodom.
Državni zavod za intelektualno vlasništvo RH tijelo je državne uprave kojeobavlja poslove iz područja zaštite prava intelektualnog vlasništva. DjelatnostZavoda u zakonodavnom i stručnom dijelu uključuje i područje autorskog prava isrodnih prava. Osim zakonodavne, važan dio djelovanja DZIV-a predstavljainformacijska i servisna djelatnost, te suradnja s ostalim institucijama zaprovedbu prava intelektualnog vlasništva i potporu inovacijskoj djelatnosti,kao i suradnja s gospodarskim i znanstvenoistraživačkim entitetima!? Dakle,svaka osoba poput naše predsjednice ili pravni subjekt koji želi neštobrendirati i zaštititi upućen je, htio ili ne htio, na instituciju DZIV-a.Administrativno gledajući, tu ne bi bilo ništa sporno da tom domaćominstitucijom posljednjih desetljeća ne rukovode suspektne osobe i pokarakternim i po profesionalnim karakteristikama. Riječ je gospodinu ŽeljkuTopiću i njegovoj nasljednici, a usput i ljubavnici, Ljiljani Kuterovac koji supravosudnim rječnikom označeni kao visoko korumpirane osobe. Gospodin Topić jebivši a gospođa Kuterovac je trenutna ravnateljica DZIV-a, ili se barem takopredstavlja, iako izvori iz Vlade RH izričito navode kako nikada nije potvrđenaod strane izvršne vlasti. Dakle, gospođa Kuterovac radi tj. patentira (čitajbrendira) na crno. Za razliku od nje gospodin Topić, iako u velikom dijeluznanstvene zajednice prozivan zbog lažnog magisterija, napredovao je zbogkoruptivnih usluga na mjesto potpredsjednika u EPO u Munchenu. Spomenutidvojac, barem kada je u pitanju državna podloga u brendiranju koje zagovaraKGK, čini nepremostivu sinergiju u korupciji Republike Hrvatske. Slučajno iline, oboje su, kao i večina djelatnika DZIV-a regrutirani iz ZAMP-a, fantomskefirme s parafiskalnim nametima na čijem je čelu gubitnik izbora u srazu s KGK,gospodin s bijelim ovratnikom, dr. Ivo Josipović. Prema iskazanim prihodimaZAMP-a, čini se da je kriminal u Hrvatskoj isplativ. U takvim okolnostimaposebno bode oči dugogodišnje nepostupanje i izažena opstrukcija SDP-ovogjastreba Željka Jovanovića, bivšeg, ali sadašnjeg predsjednika Nacionalnogvijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije (NVPPSSK) Sabora RH. Naime, na novinarske upite je li Ministarstvo znanosti, obrazovanja isporta kao nadzorno tijelo RH za DZIV upoznalo EPO ili OLAF s pokrenutimkaznenim prijavama protiv Topića, iz Ministarstva tek dugogodišnji muk.Međutim, bivši ministar Željko Jovanović i predsjedavajući NVPPSSK (http://www.sabor.hr/nacionalno-vijece-za-pracenje-provedbe-strateg-9)neslužbeno zna reći kako Željko Topić ima zaštitu bivšeg predsjednikaIve Josipovića. EPO sa sjedištem u Münchenu jedna je od institucija od posebnevažnosti za EU koja ima urede u Haagu, Berlinu i Beču i zapošljava oko sedamtisuća ljudi. Osnovna uloga EPO-a je reguliranje i jačanje suradnje međueuropskim državama članicama u zaštiti patenata. Pandan u zaštiti brendova nasvjetskoj razini čini organizacija WIPO sa sjedištem u Genevi.

PATENTIRANI BALKANSKI GANGSTER

Dolaskom u EPO, gospodin Topić u svom CV-u naveo je da je radio na uspostavi nacionalnog sistema intelektualnog vlasništva tj. legislative DZIV-a RH, što je neistinito, jer su na tome radili pravnici DZIV-a, a ne on. Naveo je da je bio inicijator, koordinator i glavni suradnik Nacionalne strategije razvoja sustava intelektualnog vlasništva u RH, no to je bio dokument koji nije nikada poštovao, što je dokazivao svojim ignoriranjem prava javne posudbe, novog prava značajnog za književnike, zbog čega ih je financijski nepopravljivo oštetio. Nadalje, naveo je da je bio nacionalni koordinator za intelektualno vlasništvo u procesu pristupa EU, no to je bio prof. Siniša Petrović s Pravnog fakulteta u Zagrebu. Također je lagao i naveo je da je hrvatski patentni i žigovni zastupnik, no to svojstvo u DZIV-u nije imao. Je li KGK putem institucija RH informirana ili ne o postupcima Josipovićevog intimusa, međutim kao rezultat nerada nadležnih institucija u Republici Hrvatskoj, gdje Željko Topić nema imunitet, rezultirao je sa 5 samoubojstava zaposlenika u Europskoj patentnoj organizaciji (EPO), u kojoj Željko Topić radi kao jedan od pomoćnika i gdje kao pomoćnik ima imunitet, što je rezultiralo, uz ostalo, akcijom pred Vijećem Europe za skidanjem imuniteta u međunarodnim organizacijama poput EPO-a, o čemu je opširno pisala nagrađivana berlinska novinarka Petra Sorge. Također nije nam poznato je li predsjednica RH upoznata da se Željko Topić, Romanu Matanovac Vučković i Ljiljanu Kuterovac terete da su udruženo počinili kaznena djela protupravne promjene ustrojstva državne uprave i zlouporabu položaja i ovlasti a da se trenutna ravnateljica DZIV-a koju Vlada A.Plenkovića nikada nije potvrdila nalazi pod istragom USKOK-a zbog oštećivanja državnog proračuna. U takvim okolnostima posebno zabrinjavajuće djeluje neslužbena vijest iz DZIV-a o mogućem direktnom povratku balkanskog kriminalca iz Munchena na ravnateljsku poziciju patentne organizacije u Zagreb.
Ulaskom Hrvatske u EU ostaje otvoreno pitanje postoji li korupcijska sprega između struktura hrvatskih državnih institucija, politike i domaćeg odvjetničkog lobija? To su pitanje do sada izbjegavali vjerodostojno provjeravati Ministarstvo pravosuđa, MUP, DORH i USKOK, ustavom RH predviđena tijela za zaštitu pravnog poretka i pravne sigurnosti RH. Stoga i ne čudi da se naša zemlja nalazi na visokom mjestu po zastupljenosti korupcije u svijetu prema posljednjim međunarodnim istraživanjima, a da kao jedan od glavnih hrvatskih izvoznih brendiranih proizvoda upravo nudimo neprihvatljivo i devijantno društveno ponašanje u obliku intelektualne korupcije. Dakle, uz prijedlog novog rebrendiranja RH po preporuci i na inicijativu KGK, krajnje vrijeme je za odgovornost u državi, koje definitivno nema i zbog koje smo dovedeni tu gdje jesmo.

BRENDIRANJE PEDOFILA

Paralelno s predsjedničinom inicijativom rebrendiranja Hrvatske pažnju javnosti privukla je afera “SMS” u kojoj su glavni akteri članovi HDZ-a povezani s Pantovčakom u dijelu istrage DORH-a nad pružateljima i primateljima usluga elitne prostitucije. Nakon početne faze i pokretanja istrage u aferi SMS u fokusu medija našla se predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i to iz usta Krunislava Olujića, nekadašnjeg predsjenika Vrhovnog suda, danas odvjetnika.
U svom medijskom obraćanju uvaženi Krunislav Olujić na prilično primitivan i nekulturan način na tragu uvreda i ljudske netolerancije nabacivao se blatom prema instituciji predsjednice RH pokušavajući je uvući i umočiti u otvorenu aferu povodom njenog očitovanja na aktualni kazneno-pravni događaj. Kako ne bi došlo do zabune citiramo navode Krunice Olujića: “To je sramotna izjava aktualne predsjednice, ispod elementarnog ljudskog dostojanstva i na koncu potvrđuje ga KGK kao hrvatska predsjednica ne čita hrvatski Ustav, ali i da ne poznaje svoje ovlasti. U aktualnom Ustavu imate onu poznatu točku koja je možda izvorište najveće vlasti predsjednice države, a prema kojoj se predsjednik države brine za redovito i usklađeno djelovanje i stabilnost državne vlasti.”
U takvom obraćanju ili žešćoj javnoj kritici predsjednice RH ne bi bilo ništa sporno da se taj isti gospodin Krunislav Olujić ne nalazi na listi i u crnoj knjižici jednog od zagrebačkih makroa poput osumnjičenika iz afere “SMS” i to kao primatelj usluga o čemu USKOK već nekoliko godina vrlo intenzivno vodi istragu zajedno za zagrebačkim ŽDO. Obzirom na prijašnje podnešene kaznene prijave protiv Krunislava Olujića zbog pedofilije, istražitelji USKOK-a s razlogom sumnjaju kako se u novim kaznenim djelima Krunislav Olujić našao u poziciji seksualnog iskorištavanja maloljetnika koje mu upravo podvode zagrebački makroi. Dakle, osim prostitutki moguće je u hrvatskoj metropoli za novac dobiti i maloljetno dijete kao objekt seksualne požude. Kako navode naši izvori u katalogu dječje prostitucije koja se nudi uglednim pedofilima širom Hrvatske, a u konkretnom slučaju i gospodinu Krunislavu Olujiću, nalaze se i mali crnci. Nažalost, u ovoj otužnoj i tragikomičnoj priči o stanju hrvatskog društva žalosno je da predsjednica RH trpi javne uvrede od osobe čiji dosje o pedofiliji posjeduje SOA, a na čiji rad ima ustavne ovlasti, kako navodi sam pedofil. Obzirom na navedeni nesvakidašnji primjer, čini se da predsjednica sudjeluje u brendiranju ljudskih nakaza iz našeg susjedstva i to posebno na okolnost kako je odvjetnik Krunislav Olujić gotovo svakodnevni gost naivnih ili pak režimskih novinara u svim medijima Republike Hrvatske.

KORUPCIJSKO DIONIČARSKO DRUŠTVO IZ HNS

Jednako kao i u slučaju pedofila Krunislava Olujića SOA u svojim mračnim podrumima posjeduje obimni dosje Anke Mrak Taritaš u slučaju evidentnog kriminala u poplavljenoj Gunji, financijski težeg od bojanja Sanaderovih tunela kojeg je proslijedila MUP-u, ali kadrovi korumpiranog HNS-a na čelu s tadašnjom predsjednicom stranke Vesnom Pusić i propalom kandidatkinjom za čelnicu UN-a, uspjeli su zaustaviti procesuiranje nad prvom jedriličarkom RH. Trag tog kriminala i političke korupcije ostao je zabilježen tek na stupcima crne kronike pojedih portala koji nikad nisu demantirani a još manje utuženi, a nastali su kao rekcija savjesnih djelatnika hrvatskih institucija koji su frustrirani zabranom istrage od strane visoke politike “gurnuli” cijeli slučaj u medije. Ovaj zanimljivi prikaz nedjelovanja hrvatskih institucija u slučaju Anke Mrak Taritaš spominjemo obzirom na njene učestale posljednje prozivke i provokacije instituta predsjednice iako nepristojno debela glasnogovornica Vesne Pusić ima puno putra na glavi, ali i kao usporedbu na šutnju institucija u slučaju ratnih zločina u Vukovaru. Dakle, Vesna Pusić i Anka Mrak Taritaš imaju sve odlike i uspostavljene pretpostavke za korupcijsko brendiranje RH s mogućnošću ulaska u kriminalističke udžbenike. Obzirom na dosje A. M. Taritaš u SOA gdje predsjednica ima jasne ustavne ovlasti, isti može biti tek početak skidanja prašine sa slučaja Gunja i šire procesuiranje HNS-ovih kadrova, i to bivših i sadašnjih, jednako onom poput Ivice Todorića u kaznenom predmetu Agrokor.
Obzirom da predsjednica ima iste ovlasti i nad vojskom kao i nad SOA-om, uznemireni građani već postavlaju pitanja da ukoliko korumpirana policija ili DORH nisu u stanju obračunati se s opisanim društvenim anomalijama, moguće je i da vojska počne sprovoditi uhićenja najokorijelijih kriminalaca u RH.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon